Fotó: pixabay.com

Mezei Eszter írása


Amikor nagyon meleg időben edzel, fontos odafigyelni az egészségedre és megfelelő óvintézkedéseket tenni a hőguta és más hővel kapcsolatos problémák megelőzése érdekében.

Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

Hidratálódj megfelelően! Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz, hogy kompenzáld a nagy melegben jelentkező folyadékveszteséget. Igyál rendszeresen vizet vagy elektrolitos italokat. Kerüld a túl hideg vagy túl cukros italokat, mivel ezek nem minden esetben segítenek megfelelően hidratálni.

Végezz edzést a hűvösebb órákban! Próbálj meg korán reggel vagy késő délután, esti időszakban edzeni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Kerüld a déli órákban végzett edzést, amikor a nap a legmagasabb helyzetben van és a hőmérséklet a legnagyobb.

Viselj megfelelő ruházatot! Válassz laza, könnyű, lélegző anyagból készült sportruházatot, amely segít a test hőszabályozásában. Kerüld a túl szűk vagy vastag ruhákat, amelyek megnehezítik a hőleadást.

Kend be bőröd napvédővel! Ne felejts el használni megfelelő fényvédő krémet az expozícióra kitett bőrfelületekre, hogy megvéd a leégéstől.

Tarts szüneteket! Adj magadnak időt pihenni és lehűlni edzés közben. Ne erőltesd túl magad. Ha érzed, hogy a hőség túl intenzív, tarts szünetet.

Figyeld a tested jelzéseit! Figyelj a tested jeleire, mint például a szédülés, hányinger, gyengeség, fejfájás vagy a szokatlanul erős szívdobogás. Ha ezeket tapasztalod, hagyd abba az edzést, keress árnyékot, pihenj meg egy hűvösebb helyen.

Használj fejfedőt! Viselj napvédő kalapot vagy sapkát, amely védelmet nyújt a fejednek és az arcbőrnek.

Edzés helyének megválasztása. Próbálj olyan helyet választani, ahol árnyékban vagy fedett területen tudsz edzeni. Ez segít csökkenteni a közvetlen napsugárzás negatív hatásait.


Mezei Eszter Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás