Mezei Eszter írása
A karácsonyi időszak elmaradhatatlan sütije a mézeskalács. Igazi téli ízekkel teli rágcsálnivaló. Az elkészítése nálunk családi program, mert a gyerekekkel együtt ez egy óriási móka. Pláne a díszítés. Több vendégem is kérdezte, hogyan lehetne a mézeskalács receptet „finomítani”, és úgy elkészíteni, hogy a gluténérzékeny családtagok is tudjanak belőle enni.
Díszítésnek cukorkák helyett, diót, mogyorót, szegfűszeget használok, és ezzel is csökkentem az amúgy elég magas energiatartalmú süti cukortartalmát.
Gluténmentes mézeskalács
- 20 dkg gluténmentes liszt
- 10 dkg méz
- 10 dkg margarin (tejmentes vagy kókuszzsír)
- 1/2 kk sütőpor
- 1/2 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kis narancs héja és kb. fél narancs leve
Az alapanyagokat egy edényben összedolgozzuk. A tésztája összegyúrás után eléggé ragadós. A hűtőben kell pihentetni, hogy a tészta összeálljon és könnyen nyújthatóvá váljon. Fél centi vastagságúra nyújtom, majd kiszaggatom a formákat.
Közepes lángon – sütőtől függően – 10, legfeljebb 15 perc alatt készre süthetőek a formák.
Mivel könnyen megégnek, ne hagyjuk magára a sütőben, időnként szükséges ellenőrizzük az alját.
Kellemes készülődést és jó étvágyat kívánok mindenkinek!
Mezei EszterEdző, MasterTrainer, humánkineziológus
www.mezeieszter.hu
www.facebook.com/eddz.mezei.eszterrel