Forrás: sobors.hu

Mezei Eszter írása


Az eredetileg örmény ételnek a zakuszkának, avagy a nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert és felhasználása is igen sokrétű.

Nagyon alacsony a kalória tartalma és tele van vitaminnal!

Zakuszka (10adag)

Külön-külön sütőlemezre tesszük a megmosott padlizsánokat és paprikákat. Előbbieket megszurkáljuk egy villával. A zöldségeket a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A paprikákat időnként megforgatva addig sütjük, amíg a héjuk megbarnul, majd kivesszük, és alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük.

A padlizsánokat puhára, sütjük, aztán hagyjuk langyosra hűlni.

Lehúzzuk a paprikák héját, kicsumázzuk őket, és eltávolítjuk a magjaikat. A padlizsánt meghámozzuk, majd tegyük késes aprítóba a paprikahússal együtt, dolgozzuk össze, végül szedjük ki a keveréket a készülékből.

A megtisztított, felaprított vöröshagymát összetörjük az elmosott aprítógépben, majd 1 ek olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a paprikás padlizsánpépet, és hozzáadjuk a maradék olajat, a paradicsompürével együtt. Egy kevés sóval, borssal, továbbá a borsikafűvel ízesítjük, és közepes lángon, összefőzzük a keveréket, kb. 10 perc alatt. Végül lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

Legtöbbször pástétomként használják, kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletes. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve, teával.

Jó étvágyat!

Mezei Eszter, Edző, MasterTrainer, humánkineziológus
Mezei Eszter FitnessBombaforma Program
Facebook Eddz Mezei Eszterrel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük