Mezei Eszter írása
Az ősszel együtt új ízek is megjelennek a konyhámban. Körte, szőlő, alma, szilva és a nagy kedvencem, a sütőtök. Nincs is annál jobb, mint amikor a hűvösebb estékből hazajövet egy meleg sütőtök krémleves vár vacsorára.
A gyerekek nálunk vitaminlevesnek hívják és sose marad egy falat se a tányérjukon.
Megmutatom Nektek, hogy én hogyan szoktam elkészíteni:
– kis fej hagyma
– kanál kókuszzsír
– közepes megpucolt sütőtök
– kókusztejszín vagy növényi tej
– só, bors, szerecsendió
– ízesítésnek tökmagolaj és hámozott tökmag
A kókuszzsíron lesütöm a hagymát, hozzáteszem a darabolt sütőtököt. pár percig ezt együtt forgatom uána felöntöm vízzel, hogy ellepje az egészet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízlés szerint ízesítem. Amikor megfőtt benne a tök egy botturmix géppel összepépesítem az egészet, és hozzáadom a növényi tejszínt.
Tálalásnál pici tökmagolajat csurgatok rá és megszórom pár szem tökmaggal. Amellett, hogy iszonyatosan finom a sütőtök, rengeteg jótékony hatása is van. A sütőtökben lévő anitoxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem teszi tönkre a diétádat. Alacsony a kalóriatartalma, hiszen 94%-a víz.
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri tumorok kialakulásának az esélyét. A kálium, a C-vitamin, a rostok és az antioxidánsok együttesen járulnak hozzá, hogy a tested motorja jobban dolgozzon. Csökkenti a rossz koleszterinek szintjét, így védi az érrendszeredet, emiatt is kisebb a szívbetegségek veszélye.
Jó étvágyat!