Mezei Eszter írása
Sokan kérdezitek tőlem, hogy ha életmódot szeretnétek váltani és testsúlyt szeretnétek veszíteni, akkor milyen szénhidrátot egyetek? Mindenki arra kíváncsi, mennyi tésztát, rizst, burgonyát, kenyérfélét fogyasszon. Válaszom erre nagyon egyszerű, próbáljuk fedezni a napi szénhidrát adagot zöldségekből.
Ez lehet nyersen salátaként elképzelni, vagy párolva, esetleg sütve-grillezve. Rengeteg variációja van a zöldségek elkészítésének.
A cél az, hogy kalóriadeficitben legyél, ami azt jelenti, hogy a szervezet energiaszükségleténél kevesebb kalóriát viszel be hosszú távon.
A létfunkciók fenntartásához és mindennapi tevékenységek elvégzéséhez energiát használ fel testünk, amely energia az étkezés során bevitt kalóriákkal pótolható. Amikor az energiabevitel nem fedezi a kalóriaszükségletet, a szervezet a szövetek lebontásába kezd, tehát megindulhat a fogyás folyamata.
A kedvenc köretemet megosztom veletek, ami pofon egyszerű. Ami zöldséget találsz otthon, kockázd fel 1-2 cm-es darabokra. Számomra a legfinomabb kombináció a cukkini-gomba-hagyma-cékla-répa. Ezeket felszeletelve sütőbe teszem, kókuszzsírt teszek mellé és sóval-zöld fűszerekkel ízesítem, majd lefedem alufóliával és 180 fokon a sütőbe teszem 30 percre. Utána leveszem a fóliát és 10 percig sütöm. Ha fel szeretném dobni az ízvilágot, akkor mozarella sajttal vagy egy kicsi parmezánnal meszórom a végén a zöldség tetejét, majd megpirítom egy kicsit.
Ezt mint köret tálalom grill húsok, vagy halak mellé. Mindig nagy sikere van! 🙂