Fotó: pixabay.com

Mezei Eszter írása


Megjöttek a mínuszok, ilyenkor az első adandó alkalommal kimegyek a Somlyóba és csipkebogyóra vadászom. C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál. Ezen kívül pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A-, B1-, B2-, E-, K-, P-vitaminok, ásványi anyagok (pl. magnézium), nyomelemek rendkívüli tárházát rejti magában. Igazi vitamin bomba!

Teát, szirupot, lekvárt is csinálhatunk belőle, bár elkészítése igen munkás, miután a bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg. Tea készítésnél figyelni kell, mert a C-vitamin hőérzékeny, ezért a főzés – de még a forrázás is – csökkenti a tea C-vitamin tartalmát. A hatóanyagok másik része azonban csak forrázás hatására oldódik ki. Ezért akkor járunk el a leghelyesebben, ha 2 teáskanál csipkehúst 1,5 dl hideg vízben 6-8 órán át áztatunk, majd leszűrjük. A leszűrt levet (macerátumot) félretesszük. A szűrőben maradt (korábban kiáztatott) bogyókat 1 dl forrásban levő vízzel leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk, és ezt is leszűrjük. A két szűrletet egybeöntjük.

A csipkebogyó szörp is nagyon finom! Íme egy tipp hozzá:

A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk – közben néha megkeverjük. Másnap a levet ismét kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra 1 liter meleg vizet teszünk, és újabb egy napig állni hagyjuk. Ezt követően ismételten kipréseljük, és a két levet leszűrve összeöntjük. Az így kapott léhez cukrot és citromsavat adunk. Az elkészített szörp minden kilogrammjához fél gramm szalicilt adunk.

Kellemes őszi gyűjtögetést kívánok!


Mezei Eszter

Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program ME Sport Ruházat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás