Mezei Eszter írása
A cukkini rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható. 95%-a víz, amelynek köszönhetően kiváló hidratáló és a kalóriaértéke is nagyon alacsony.
Rengeteg antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, nulla zsírtartalma és magas tápanyagtartalma tökéletes alapanyaggá teszi. Támogatja az emésztést, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Sok rostot és káliumot, illetve kevés nátriumot tartalmaz, ezért a vérkeringést is javítja.
Én azért szeretem, mert nincsen markáns íze, és ezért sokféle ételt lehet belőle készíteni. Édeset, sósat, jó főzve, sütve és nyersen is lehet fogyasztani.
Most egy pofonegyszerű nyers cukkini receptet hoztam, ami 15 perc alatt kész :).
Hozzávalók:
- 1 cukkini,
- só,
- fél marék kapor,
- olíva olaj,
- bors,
- pár csepp Worcestershire szósz,
- feta sajt,
- újhagyma,
- fokhagyma,
- paradicsom
A cukkinit lereszeljük. Nem hosszú csíkokat csinálnunk, hanem inkább rövid darabkákat. Megsózzuk, megborsozzuk, majd olívaolajat, ecetet, Worchestershire-szószt öntünk rá, végül vágott kaprot keverünk bele. Tizenöt perc pihentetés után fetát, újhagymát, fokhagymát és paradicsomot adunk hozzá, majd a tetejét tálaláskor olívaolajjal meglocsoljuk.
Tálaljuk, és fogyasszuk nyersen, így minden vitamin, rost és ásványi anyag tartalma megmarad.