Spárga hatása az emberi szervezetre hihetetlenül jótékony. Nem véletlen a mondás: a spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége. A hajtások A vitaminban, B1 vitaminban, B2 vitaminban, C-vitaminban és E vitaminban és folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat tartalmaz, köztük aszparaginsavat is, ami természetes vízhajtó. Mivel kalóriatartalma igen csekély (20kcal/100 g), így kimondottan szuperétel fogyókúrázók számára.
A spárga méregtelenítésre is kiváló. A spárgában található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert. Víz hajtó és vesekő eltávolító hatása is ismert. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően például megakadályozza, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejtjeinket, ezzel pedig hozzájárul a súlyos betegségek megelőzéséhez.
Lazacfilé spárgaágyon
Hozzávalók
- 120g lazacfilé
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ db lime
- 150g fehér spárga
- 150g zöld spárga
- 25g parmezán sajt
- só
- 10g olaj
- bors
- petrezselyem
A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A megmosott petrezselymet lerázzuk, és finomra aprítjuk. A forró vízzel lemosott lime-ot felkarikázzuk. A kétféle spárgát megmossuk, és külön-külön megtisztítjuk.
A fehér sípokról a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldekről az alsó harmadukon lehántjuk a héjat, az alsó fás végeket pedig mindkettőtől levágjuk.
A parmezánt forgácsokra gyaluljuk vagy finomra reszeljük.
A fehér spárgát enyhén sós vízben a sípok vastagságától függően 5-8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldet, és együtt főzzük puhára további 4-7 perc alatt.
Az olajat nagy serpenyőben felhevítjük, és belehelyezzük a lazacszeleteket. Kb. 1 perc múlva melléjük dobjuk a fokhagymát és a lime-ot, és 4 percig sütjük. Ezután a halszeleteket megfordítjuk, és további 5 percig sütjük. Közben a fokhagymát, a lime-ot átforgatjuk. Végül a lazacot sóval és borssal ízesítjük.
A leszűrt, lecsepegtetett spárgát adagonként tányérokra szedjük. A lazacszeleteket a spárgaágyra fektetjük, és elosztjuk rajtuk a serpenyőben maradt hozzávalókat. A parmezánnal és petrezselyemlevelekkel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Mezei Eszter Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program ME Sport Ruházat