
Mezei Eszter írása
A kollagén egy fontos fehérje, amely nagy mennyiségben található meg a testben. Gyakran a testünket összetartó ragasztónak is hívják. Felelős a bőr rugalmasságáért, az öregedés bizonyos jeleinek lelassításáért és az ízületek egyenletes mozgásának megtartásáért.
Ahogy haladunk előre az időben, a kollagéntermelés elkezd lecsökkenni, és ez a folyamat olyan tüneteket okoz, mint az ízületi fájdalom, a ráncok és a porcok sűrűségének csökkenése.
A csontleves az egyik legszuperebb természetes kollagénforrás.
A terápiás csontleves nem egyenlő a hétvégén gyorsan megfőzött húslevessel. Ez annál sokkal finomabb.
A porcos marha-, disznó-, pulyka-, csirkecsontokat hosszan, lassan, 12 órán keresztül kell főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak, melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát. A kollagénállomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során, és zselatinná alakul át, ami egyfajta fehérje.
A jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben, ez a zselatin pedig több fontos aminosavat is tartalmaz.
Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges. Hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritisben szenvedők ízületi fájdalmára is.
Mezei Eszter Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program