Mezei Eszter írása
Eddigi gyors és egészséges receptjeink ITT.
Nagyon szeretem a rakott ételeket, mert könnyűek és gyorsan elkészülnek. Nem kell kavargatni, felette állni… csak összeöntöm a hozzávalókat, lefedem és irány a sütő.
Nagy karfiol és brokkoli fan vagyok. Szeretem az ízét és szuper jó ételeket lehet belőle kreálni. Anyukám receptjét megosztom veletek, mert ő aztán tényleg tudja a tutit a konyhában.
Rakott karfiol újragondolva
1 fej karfiol és/vagy brokkoli
1,5 dl bulgur
1 vöröshagyma
30-40 dkg darált csirke comb
ízlés szerint zöldfűszerek
1,5 kókusztej vagy kókusztejszín
15-20 dkg mozarella
1 fej karfiolt/brokkolit pár percig sós vízben forralok, majd leszűröm. Roppanósra főzök 1,5 dl bulgurt egy kisebb fej pirított hagymán. Darált csirkecombot befűszerezek zöldfűszerekkel: bazsalikom, borsikafű, majoranna, pici kakukkfű és pár percig olivaolajon párolom. Olivával kikent jénaiban rétegezem: karfiol/brokkoli, bulgur, hús, karfiol/brokkoli. Leöntöm kókusztejjel vagy kókusztejszínnel és lefedve 20 percig, 180 fokon a sütőben hagyom, amíg elkészül. Ezután ráteszem a mozarella sajtot és 10 percig visszateszem a sütőbe a jénait, hogy megpiruljon a rakott karfiolom teteje.
A karfiol egyik legnagyobb előnye az extrém sokoldalúság. Akár nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként stb. De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, más előnyei is vannak. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, s a fogyasztása ezért fontos a gyulladások kontrollálásában. Ilyen vegyület az indol-3-karbinol, vagy I3C, amely genetikai szinten, segít megelőzni a gyulladásos válaszokat, azaz már a szervezet működésének alapszintjén fejti ki hatását.
Megtekintések: 928