Mezei Eszter írása


A nyári kánikulában nagyon fontos a folyadékpótlás. Azt, hogy mikor, mit és hogyan, összeszedtem Nektek pár pontban.

Fontos tudni, hogy az emberi test 50-60%-a víz, ez az érték csecsemőknél 70%.

A napi ajánlott folyadékbevitel 2,5-3 liter, ami kánikula idején jelentősen megnövekszik (akár napi 4 literre, vagy még többre), mivel 37˚C felett testünk csak víz leadásával (izzadással) tud megszabadulni a felesleges hőtől, így biztosítva az állandó testhőmérsékletet.

  1. Vizet fogyasszunk! A cukros üdítők, az alkohol- vagy koffein tartalmú italok nem alkalmasak a megfelelő folyadékpótlásra. A forróságban jól esik egy pohár sör vagy jeges kávé, de ez a folyadékmennyiség nem számít bele a 4 literbe, ha ilyesmit fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy a fennmaradó mennyiséget vízzel egészítsük ki. A sportitalok is ajánlottak, ezek az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolják, és energiát is adnak.
  2. Ne várjuk meg a szomjúságot, inkább előzzük meg! Ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk. Mindig legyen kikészítve egy pohár víz, amikor arra járunk, kortyoljunk bele!
  3. Különösen figyeljünk a kicsikre és az idősekre! A gyerekeknek adjunk vizet, kerüljük a cukros italok kínálását. Az időseket pedig rendszeresen figyelmeztessük, hogy igyanak egy-egy pohár vizet!
  4. Könnyű ételeket fogyasszunk, ilyenkor szinte korlátlan mennyiségben érhetőek el a friss zöldségek és gyümölcsök. Ezek finomak és sok folyadékot is tartalmaznak. A levesek, főzelékek fogyasztása is megfelelő, jól is lakhatunk, a folyadékot is pótoljuk, és nem terheljük az emésztő rendszerünket.
  5. Ha nehéz fizikai munkát kell végeznünk, tartsunk rendszeres pihenőt, hűsöljünk, és ilyenkor mindig igyunk. Ez igaz sportolásra is. 
  6. Ajánlott vagy a reggeli órákban vagy késő este edzeni, amikor már „hűvösebb” van. A tűző napon történő testmozgás (ha nem vagyunk hozzászokva) nagyon megterheli a szívet és a víz-háztartásunk is könnyebben felborul.
  7. Utazás előtt gondoljunk a vízkészletekre: autózáskor, vonatra mindig vigyünk magunkkal vizet.
  8. Végül… figyeljünk egymásra! Gyerekeinket itassuk rendszeresen (ilyenkor mi is igyunk), a szomszédban lakó idősekre nézzünk rá, szóljunk, hogy igyon, házi kedvenceinknek mindig legyen ivóvize.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás