Jarabin Kinga írása


Itt a tavasz, közeledik a nyár, vége egy hosszú, a megszokottól teljesen más életmódot – és minőséget – kívánó időszaknak, mely talán sok mindenre rámutatott, hogy mit kellene és lehetne másképp, mi az, amire sokkal kevesebb időt fordítottunk rohanó hétköznapjainktól megfáradtan, mint amennyit szükséges és fontos lenne. A gyerekeinkkel töltött idő igazi kincs, mely soha nem tér vissza. Felnőnek, kirepülnek, és már csak bánhatjuk a zajos világra fordított figyelmünket.

A tartalommal megtöltött idő ezerszeresen térül meg. A közös mesélésnek számos jótékony hatása van. Elősegíti az érzelmi kötődés kialakulását, mélyíti a bizalmat és az érzelmi kapcsolatot a mesélő és a mesét hallgató között, fejleszti a gondolkodást, a kifejezőképességet, segít a problémák feldolgozásában és megoldásában.

„… a kisgyerek esetében, ahol a lélek a testbe ágyazódik, ott találjuk a kisgyerek jó életérzését kínáló, testbe ágyazott mozgásos funkciót, a játékot. A szabad játékot. És a másik póluson, ahol a lélek a szellemi világokkal érintkezik, ahol a kisgyerek „hitéről”, „vallásáról” (világképéről) beszélhetünk, ott a mesét.” (Vekerdy Tamás)

Idén második alkalommal rendezzük meg a tavalyi Mesenap pozitív visszhangján fellelkesülve a résztvevők, családosok, de bátran mondhatjuk, hogy a városi igényeknek eleget téve a II. Népi és Mesenapot, kilépve a valós térbe, együtt játszva, alkotva és mesélve.

A program egy helyszínen, de több színtéren zajlik majd. A színházteremben három színházi előadással várjuk az érdeklődőket a nap folyamán. A földszinten a mesekuckóban élőszóval mesélnek előadóink a gyerekeknek. Az udvaron népi játszótér és kézműves foglalkozás lesz, de nem marad el idén sem el a mesekönyv csere-bere börze (könyvforduló), valamint a mesekvíz sem, melynek helyes kitöltői között ajándékokat sorsolunk ki.

A kísérő programok az udvaron ingyenesek, mindenki számára elérhető, hiszen most talán mindennél fontosabb a kulturális rekreáció és így a családok közösségi életének újraélesztése, megsegítése társadalmi pozíciótól és anyagi helyzettől függetlenül. A színházi előadások jegyára is családbarát, 800 Ft/fő, így akár mindhárom előadás megtekinthető a nap folyamán.

Az előadásokra a jegyek a Művelődési Ház irodájában, nyitvatartási időben vehetők meg.

És hogy miért érdemes idén is eljönni? Tekintsenek bele a tavalyi Mesenap pillanataiba, és megtudják. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás