Emu tollából


Amikor az M1-M7 bevezetőn járok, tekintetemet mindig magukra vonzzák a Budaörsi-kopárok dolomit hegyei. Az ország egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye Budapest szomszédságában, ahol átélhetjük a “világ tetején” érzést.

A Budai Tájvédelmi Körzet részeként a Duna-Ipoly Nemzeti Park gondozása alatt álló terület több védett állat- és növényfaj otthona. Egyes részei fokozottan védett természeti oltalom alatt állnak. Megközelítése még a legkényelmesebb emberek számára sem okoz nehézséget. Számtalan turista útvonal keresztezi, így a hosszabb túrákat kedvelők is útba ejthetik.

A kisgyermekkel kirándulókról sincs megfeledkezve. A Gumóvirág Tanösvény tökéletes a család számára. A rövid, néhány kilométeres tanösvény legnehezebb szakasza a budaörsi Erdész utca megmászása. A gépkocsival érkezők ebben a szűk, parkolóhelyekkel gyéren rendelkező, de hosszú utcában tudnak leparkolni.

Egy darabig aszfaltozott az út. Az erdőszélhez érve azonban egy köves erdei útként folytatódik tovább, viszonylag mély vízmosással a közepén. Ezen az erdei úton kell sétálnunk, amíg a jobb oldalra eső trafóház után néhány tíz méter megtételét követően bal oldalon el nem érünk egy sorompóig. Ott kezdődik a tanösvény. Onnan indulva már csak a tanösvény jelzésén kell haladnunk. A jelzések jól láthatóan vannak elhelyezve. Eltéveszteni szinte csak szándékosan lehet. Közelsége és különlegessége miatt gyakran látogatott. Sok embert vonz a Budaörsi-medence panorámája, a feketefenyő alkotta fenyves és a füves rétek alkotta környezet.  

Amennyiben egy hétvégi délutánt rászánunk és felkeressük a Gubóvirág Tanösvényt, egy dolgot ne feledjünk: óvjuk, védjük a természetet! Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás