Emu tollából


Mi jut erről az Észak-alföldi hordalékkúpon elhelyezkedő nagyközségről eszetekbe? Nekem csak annyi volt meg, hogy egy kollégám lakott ott. Eszembe sem jutott – amíg egy motoros cimborám fel nem hívta rá a figyelmem-, hogy a környék, és talán az ország egyik leghíresebb cukrászdája is ott található. A Hisztéria cukrászdát több, mint húsz éve egy igazi vendéglátós família alapította, akik három generáció óta törekednek a vendégek kedvére tenni. Nem is eredménytelenül. Munkásságukat jó pár szakmai elismeréssel jutalmazták. Ami pedig a vendégek kritikáját illeti, nos: Emlékeim szerint érkezésünkkor, vasárnap kora délután minimum 20 autó állt a 31. számú út szecsői cukrászda előtti szakaszán.

A bejárat felé vezető járda melletti hangulatos kerti tóban úszkáló koi pontyokétól csak a süteményes pultban sorakozó édes katonák látványa különlegesebb.

Két szelet süti és egy limonádé után olaszos hangulatban folytattuk vasárnapi motorozásunkat. A következő megállónk az 1848-49-es szabadságharc egyik tavaszi, magyar győzelemmel záruló csatájának mezeje volt. A motorokat hátra hagyva rövidet sétálva, csendesen róttuk le tiszteletünket az ott harcoló honvédek előtt.

Van valami különleges kisugárzása annak a helynek, amit a békésen legelő tehenek bőgése sem tudott észrevehetetlenné tenni. Számomra az egész olyan szürreális volt.

Történelmi hangulatban pattantunk fel acél lovainkra, majd eresztett vágtában indultunk északnak a Bánki-tóhoz.

Az este közeledtével ott csak negyedórát töltöttünk mielőtt haza felé vettük volna az irányt.

Jól esett végre kimozdulni a lakásból, már most alig várom a következő hétvégét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás