Emu írása


Turbános Nyúl uram rendíthetetlen feszességgel látja el feladatát. Büszkén viseli a korábbi érdemeiért kapott elismeréseket alkalmi felöltője balján. Arcáról sugárzik a kötelességtudat. Fontos teendője közben egy pillanatig sem pihen, s mindig megtudhatjuk tőle, mennyi van még hátra a napunkból, vagy épp mennyi telt el belőle. Munkatársa Béka uraság szemmel láthatóan már kevésbé büszke munkájára. Óráját két ujjal tartva lekezelően a lila cilindere alól lelkünkbe bámulva roppant kifejezően közli, hogy ő többre hivatott holmi asztali óránál. Önérzetes egy dísztárgy az biztos.

Volt kollégámtól, kedves ismerősömtől – talán barátomnak is nevezhetem – meghívást kaptam az esküvőjére. Meglepődve, de örömmel fogadtam el invitálását és lettem részese élete egyik meghatározó napjának. A lakodalom előtti nap délutánján érkeztünk. A jó tempóban telt közel két és fél órás utazás után jól esett volna egy késői ebéd. Mivel egyikünk sem járt korábban Nyíregyházán, nem ismertük a helyi éttermeket. A Tripadvisor segítségével a Trattoria Amici olasz étteremre esett a választásunk.

A belvárosban található éttermet nem volt nehéz megtalálnunk. A Zrínyi utcában egy ponyvás TukTuk messziről, és jól láthatóan hírdeti megfelelő helyen járunk. Az ajtón belépve a nap játékának kösznhetően a padlón megjelenő nemzeti színek is arra engedtek következtetni, hogy valóban jó helyen járunk. A rendelt Arrosticini con Patate és Forno Tagliatelle Di Amici nagyon finom volt. Az ételek ízvilága és az étterem designja mellett az alkalmazottak háttérben folytatott beszélgetéseik során elhangzott temperamentumos baszd megolások és fél hangos nevetések is gondoskodtak az olaszos hangulatról. Az egyetlen negatívum számomra a rádióból szóló, napjaink felejthető zenéje volt. Jobb lett volna valami tradicionális olasz muzsika.

Miután kiléptünk az étteremből a feleségem megpillantott egy lakberendező üzletet. Zeusz Lakberendezés, állt a kirakat fölött. Hosszasan kérlelt, hogy menjünk be. Őszintén szólva nemigen volt hozzá kedvem. Általában az ilyen boltokban csak állok és várok, amíg kivásárolja magát. Végül rábólintottam.

A küszöbön átlépve támadt első gondoltom – ami nem a legkedvesebb volt – hamar szertefoszlott. Helyét egy érzés vette át. Egy érzés, ami azt sugallja, hogy gyermekkorunk fantáziavilágának szuvenírboltjába léptünk. Mesébe illő dísztárgyak tömkelege kaotikus összevisszaságban elhelyezve a padlón, a polcokon, a falakon. Majd negyven percet nézegettem a portékákat, polcról polcra. Narnia kincsei, Harry Potter varázspálcája, varázstükrök, Nyúl Péter, órák, lámpák, kerámiák, takarók, szobrok. Garantáltan mindenki talál valami kedvére valót. Olyat, ami melegséggel tölti el a szívét, megmosolyogtatja lelkét, ami különlegesebbé varázsolja otthonát.

Ha a közelgő ünnepekre meglepnénk szeretteinket valami olyannal, ami még nincs nekik, ajánlom ezt a csipetnyi Diagon Alley-t a Zrínyi utcában, Nyíregyházán.Fotók: Emu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás