Az augusztus 20-i ünnepségünk alkalmával Fót három neves péksége mutatta be különleges termékeit a Vörösmarty Művelődési Ház udvarán. A rendezvény résztvevői megkóstolhatták a friss kenyereket, és közelebbről megismerkedhettek a helyi pékségek munkájával. Garas Médea elsőként a fóti Serczli Pékség és Delikátesz egyik tulajdonosával, Csaba Leventével beszélgetett, hogy betekintést nyerjünk, hogyan készülnek azok a kenyerek, melyek nap mint nap a fótiak asztalaira kerülnek.

Garas Médea: A Serczli célja a minőségi és egészséges pékáru előállítása, mely során a modern technológiát ötvözitek a hagyományokkal. Hogyan épül fel nálatok a termelési folyamat?

Csaba Levente:Alapvetően ugyanúgy, mint egy klasszikus pékségnél, de ami a különbség, hogy mi hosszú ideig pihentetjük a tésztát. Tehát mi nem tudunk 1 nap alatt terméket produkálni, ezt a megrendelőknek is meg kellett szokniuk, hogy nekünk 2 nappal előtte kell leadni a megrendelést. Gödi üzemünkben többszáz négyzetméternyi hűtőkamra áll rendelkezésünkre ehhez.

G.M.: Honnan jött az ötlet, mi inspirált titeket, hogy megnyissátok az üzletet?

Cs.L.: Nagyon kalandosan indult a történetünk. Eredetileg szendvicsüzemet szerettünk volna, el is kezdtük. Viszont rájöttünk, hogy nem találunk olyan minőségű pékárut, ami számunkra megfelel, így az üzemen belül elkezdtünk tervezni egy kis pékséget, hogy magunknak süssünk, de ez már a tervezőasztalon kinőtte magát. Így előbb építettük meg a péküzemet, a szendvicsüzem pedig valószínűleg álom marad.

G.M.: Milyen egyedi termékeitek vannak jelenleg?

Cs.L.: Próbálunk mindig újítani, megvizsgálva az aktuális igényeket. Különböző kovászokkal „játszunk”, tönkölykovásszal, rozskovásszal, durumkovásszal, adalékanyagmentesen készülnek a termékeink. Ezektől teljesen más ízük lesz. Úgy látom, előrébb járunk mint az igények. Mikor megnyitottuk az üzemet igyekeztünk mindenféle újdonsággal előrukkolni, de nagyobb igény volt a kilós fehér kenyérre. Mi azt nem azt a vonalat szerettünk volna erőltetni. Így vásárlóink elkezdték megszokni az új ízeket, a minőségi, különleges kenyereket. Azóta már ezeket a termékeket igénylik. Volt is egy ilyen kötelességtudatunk, hogy ismertessük meg az emberekkel, hogy van más is, mutassuk meg nekik, kóstolják meg. Ha valamilyen új terméken kísérletezünk, mindig megkóstoltatjuk a vásárlókkal, várjuk a visszajelzéseket. Ez nagy segítség nekünk, mégis milyen irányba menjünk.

G.M.: Az állandó termékkínálaton kívül milyen időszakos termékeitek vannak?

Cs.L.: Karácsonykor a klasszikus bejgli, tavaly karácsonyra készítettünk stollent (gyümölcskenyér német, marcipánrúddal), nagy sikere volt. A farsangi időszakban különböző fánkokkal várjuk vásárlóinkat.

G.M.: Van személyes kedvenced a pékség polcáról?

Cs.L.: Ez néha változik, most talán a diós-áfonyás gyökérkenyér. Sokan csodálkoznak, de szalámival és camambert-tel is tökéletes.

G.M.: Vannak kisebb nagyobb rendezvényeitek. Számíthatunk ilyenekre a jövőben is?

Cs.L.: Kisebb eseményeket szoktunk tartani, gyakran hívjuk Misi bohócot az üzletbe, a gyerekek imádják. Illetve termékkóstoltatást folyamatosan szervezünk, amit nagyon szeretnek a vásárlók.

G.M.: A Serczli nem csak pékség, delikátesz is. Hogyan választjátok ki a partnereket? Ők keresnek meg titeket, vagy ti keresitek őket?

Cs.L.: Mi úgy állunk hozzá, hogy mi az, amit mi is meg szeretnénk venni? A delikátesz termékekkel az a célunk, hogy olyan árukínálat legyen a polcon, hogy a fótiaknak ne kelljen bemennie a fővárosba vagy egy bevásárlóközpontba, ha különlegesebb dolgokat szeretnénk beszerezni. Nem mindennapi, különlegesebb termékek. Ha valaki vacsorára szeretne a kenyér mellé egy jó, olasz felvágottat, egy palack jó bort, akkor ezt nálunk mind megtalálja. Minőségi termékek, amikre itt van a vásárlói közönség, csak meg kell mutatni, meg kell ismertetni velük.

G.M.: Gödön is van Serczli Pékség. Ezen kívül megtalálhatunk titeket máshol is?

Cs.L.: Gödön az üzem mellett van egy mintaboltunk, emellett itt Fóton. Tervben van egy Dunakeszi pékség, a visszajelzések alapján nagy rá az igény, sokan járnak át vásárolni. Ezen kívül Pomáz szerepel a későbbi terveinkben, de pékáruink megtalálhatók a környékbeli és budapesti üzletekben.

G.M.: Van, amit még szívesen megosztanál velünk?

Cs.L.: Kóstolják meg a kenyereket! Akár a miénket, akár más pékségekét, és döntsenek! Egy jó minőségű pékárú önmagában is finom, ma már nem az a lényege, hogy megtartsa a parizert, hanem hogy egy értékes táplálék legyen az étkezések során.

A Serczli Pékség és Delikáteszt megtaláljátok Fóton a Dózsa György u. 50. szám alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás