Idén harmadik alkalommal került megrendezésre 2023. július 15-én, szombaton a Vörösmarty Művelődési Házban a Népi és mesenap, melyen mesés programokkal vártunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

Délelőtt a Napra-forgó Műhely és a Pereputty zenekar előadásában A nyúlpásztor című zenés, bábos mesejátékot nézhették meg a gyerekek. Az előadók célja, hogy a gyermekek életkorukhoz illeszkedő élményeken keresztül, minél több oldalról megközelítve – komplex tevékenységekben – ismerhessék meg néphagyományunkat. Ezt a szemléletet képviselik foglalkozásaikon, előadásaikon, kiadványaikban és ezt igyekeznek közvetíteni a hagyományátadás iránt nyitott pedagógusoknak, szülőknek is.

A mesekuckóban Tóth Anita meseíró és Kokas Cecília meseterapeuta várta a gyerekeket nem csak mesével, hanem egy kis játékkal is.

Kísérő programként az udvaron népi játszótér színesítette a napot. Gyöngyfűzés mellett az érdeklődők nemezből készíthettek karkötőt, pókot és szitakötőt, valamint papírból bábokat, koronát, csuhéból pedig virágot. A kézműves foglalkozások még a felnőtteket is asztalhoz csábították, így vidám hangulatban, mesehallagatás közben tudtak együtt alkotni a családok.

Volt könyv csere-bere börze is. Be lehetett hozni az otthon már nem lapozgatott könyveket, és ingyen lehetett választani a mások által behozottakból. A mesekvízen értékes, háromszor 10 ezer Ft értékű könyvutalványt sorsoltak ki a szervezők, melynek szülők és gyerekek egyaránt nagyon örültek.

A napot a Lóca együttes koncertje zárta. A Lóca együttes 2010-ben alakult Kecskeméten. Interaktív előadásaik ismert gyermekdalokra, népdalokra, népzenei feldolgozásokra, mondókákra és játékokra épülnek, így a gyermekek gyorsan és szívesen kapcsolódtak be a műsorba.

Népi és mesenap lesz jövőre is, de várhatóan új időpontban, így érdemes lesz figyelemmel követni programjainkat és eseményeinket, ha nem szeretnének lemaradni róla.

Jarabin Kinga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás