Csernicsek Sz. Annamária – Csöpi írása


A pompom készítés valószínűleg a legegyszerűbben elkészíthető dekorációk egyike, még gyerekkormban készítettem először, anyukám által kötött sapkát díszítettem ezzel az aranyos szőrös kis gombolyaggal. Hihetetlen módon dekorálnak és nem csak vidámabbá, hanem egyedibbé is teszik a tárgyakat, melyekre aplikáljuk őket.

A következőkben olyan kreatív és színes ötlettel szeretnélek inspirálni titeket, melyekkel nem csak húsvéti dekort készíthettek, hanem gyorsan izgalmasabbá tehetitek kuckótokat.

Kétféle pompomot különböztethetünk meg: a hagyományos labdaformát (pompom) és a hosszúkást (bojt). Most a labda formájú pompom elkészítését mutatom be az alábbiakban. Izgalmasabbnak tartottam, hogy mindjárt több színt is kombináljak.

A pompom készítés menete

Ezekre lesz szükséged:

  1. Először a kartonból vágjunk ki két egyforma méretű kört. 10 cm külső átmérőjű kör
  2. Mindkettő belsejéből vágjunk ki ugyanakkora köröket. 3 cm belső átmérőjű kör.
  3. Ezeket tegyük egymásra pontosan, és a fonal végét kössük rá lazán van szorítsuk a két karton közé, majd kezdjük el áttekerni a sablonon.
  4. Attól függően milyen tömör pompomot szeretnénk , töltsük meg szépen egyenletesen a formánkat fonállal. Addig tekerjük, amíg a sablon közepén már egy kis lyuk marad. A végét rögzítsük le.
  5. Ezután kezdjük el a széleit egy éles ollóval szétvágni, óvatosan hogy egyenletesen vágjuk el a szálakat, közben folyamatosan fogjuk középen a sablon közepén a fonalat ujjainkkal, hogy szét ne essen. Amikor minden szálat elvágtunk, a két kör sablont óvatosan húzzuk szét egy kicsit, majd egy erős fonaldarabbal, óvatosan, de szorosan, erősen meghúzva, kössük át a közepét a feltekert fonalnak. Húzzuk, vagy vágjuk le a sablonokat és finoman egyengessük el ujjainkkal a pompom-ot.
  6. Ha valahol nem szabályos kör formát ír le, ollóval igazítsunk rajta. A fonalat, amivel átkötöttük rajta is hagyhatjuk, segítség lehet a felrögzítésnél.
  7. Ha bolyhosabb hatást szeretnénk kifésülhetjük egy kicsit.

Nem csak fonálból készíthetünk pom-pomot, vágjunk bármilyen textilből egy hosszú, “végtelen”  kb 1 cm széles csíkot. Ez a változat különlegesebb, de súlyra egy picit nehezebb lesz.

Az online kreatív workshop 1. része, amiben kreatív tárgyakat készítettünk húsvétra ITT található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás