Barócsi Istvánné Ibolya írása


A mai alkalommal a fülbevalókészítés rejtelmeit mutatom meg.

 

A legegyszerűbbel kezdem.

Kell hozzá egy érdekes függő, damil, fülbevaló alap és körömlakk.

A damilt rákötöm a függőre, majd a fülbevaló alapra 2-3 csomóval, a csomókat körömlakkal rögzítem. Amikor megszáradt a körömlakk, a felesleges damilt levágom és készen is van.

A következő fülbevalónál a damil közepére fűztem egy kis gyöngyöt, majd a damil mindkét szálát átfűztem a medálon és még egy kis gyöngyön, megcsomóztam és rákötöttem 2-3 csomóval a fülbevaló alapra. Lakkoztam, majd a felesleget levágtam.

A következő fülbevalónál a 2 szál damil végére csomót kötöttem, lakkoztam, száradás után felfűztem a gyöngyöket, 2 csomót kötöttem a gyöngyök tetején és utána kötöttem rá 2-3 csomóval a fülbevaló alapra. Lakkoztam, száradás után a felesleges damilt levágtam.

A következőnél a kásagyöngyöt fűztem a damil közepére, majd a két szálra fűztem fel a gyöngyöket és utána ugyanúgy fejeztem be, mint az előzőt.

Ennél a fülbevalónál annyi a különbség az előzőhöz képest, hogy a középre fűzött kásagyöngy után 1-1 szálra fűztem 1-1 csiszolt gyöngyöt és 1-1 kásagyöngyöt. A következő csiszolt gyöngybe mind a két damilt belefűztem és utána ugyanúgy fűztem mint az előzőt.

Ennél a fülbevalónál 2 szálas technikával fűztem. A damil közepére kásagyöngyöt fűztem keresztezéssel.

Utána kétszálas fűzéssel megfűztem a kívánt hosszúságúra a fülbevalót, majd rákötöttem 2-3 csomóval a fülbevaló alapra.

Lakkoztam, száradás után levágtam a felesleges damilokat.

Ennél a fülbevalónál drótra fűztem. A drót nagysága függ a gyöngyök méretétől. Minél nagyobb gyöngyöt használunk, annál hosszabb drót kell. Ugyanolyan technikával fűztem, mint a tojást.

1 szemet felfűzünk középre, keresztezzük a drótszálakat és minden sorba 1 szemmel több gyöngyöt fűzünk. A kívánt nagyságnál befejezzük. Az utolsó sornál nem fűzünk keresztbe, hanem a sor végén összecsavarjuk a drótot, a felesleget levágjuk és elrejtjük a sorok között. Damillal rögzítjük a fülbevaló alaphoz.

 

Az utolsó fülbevalónál nem damilt és drótot használtam, hanem szerelőpálcát.

A szerelőpálcánál arra kell ügyelni, hogy a gyöngyök után annyi rész maradjon, hogy fogóval rá lehessen hajtani a fülbevaló alapra. Célszerű ilyen fogót használni:

A kész fülbevaló:

A következő héten virágfűzésére hívlak benneteket.


A korábbi gyöngyfűző workshop posztok ITT tekinthetőek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás