Az interjú a Fóti Hírnök júliusi lapszámában kapott helyet.


A korona vírus kapcsán különösen nehéz helyzetbe kerültek a közművelődéssel foglalkozó intézményei a városnak. Az újraindulásról, a nyárral kapcsolatos lehetőségekről és az eddig elért eredményekről Palásti Bélával, a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ (FKKK) igazgatójával beszélgettünk.

Sajnos ma nem kezdődhet beszélgetés anélkül, hogy ne ejtenénk szót a vírushelyzetről és az abból adódó korlátozások alatti időről. Az FKKK igazgatója úgy véli, ebben a tekintetben sikerült a lehető legtöbbet kihozniuk abból, ami a rendelkezésükre állt. Az online térben rendszeresen kommunikáltak a lakossággal. Erre a saját jól működő weboldalaikat – a Művelődési Házét, a Könyvtárét és a Németh Kálmán Emlékházét – egyaránt használták. És nem hagyták kiaknázatlanul az online tér közösségi lehetőségeit, a Facebookot, a blogot és a Youtube csatornát sem. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a karantén ideje alatt 76.000 elérésük volt ezeken a felületeken keresztül. Ez a szám pedig csak tovább nő, hiszen a kezdeti sikereken felbuzdulva, az online tartalomgyártást nem hagyják abba.

Nyári táborok

Palásti Béla elmondta, hogy a vírusos időszakon túllépve az FKKK intézményei az idei nyáron is számos lehetőséget biztosítanak a szülők és a gyerekek számára. A Vörösmarty Művelődési Ház öt, a Fót Városi Könyvtár és a Németh Kálmán Emlékház pedig két – két táborral várja a gyerekeket. A Művelődési Házban lesz Dráma és tánc tábor, Kalandozások tábor, Játék – mozgás – egészség tábor és Ügyes kezek tábor. A Fóti Könyvtár két mesetáborral, a Németh Kálmán Emlékház pedig két alkotótáborral (az egyik 1 – 6. osztályosoknak, a másik 6 – 13. osztályosoknak) várja a gyerekeket. Ezen kívül a Művház otthont ad a Sakk -, a Néptánc- és a Zumba tábornak, amiket külsős táborvezetők szerveztek.

Amint azt az FKKK igazgatója elmondta, a táborok kiscsoportosak, 10 – 15, maximum 20 fősek. Az ebéd minden táborban megoldott, és a gyerekek délután uzsonnát vagy friss gyümölcsöt is kapnak. Fontos tudnivaló, hogy a táborok hétfőtől péntekig, napközben működnek. Palásti Béla hosszú tapasztalata és a szülők visszajelzései azt mutatják, hogy ezek a kis csoportos táborok lehetőséget adnak a táborvezetőknek a rájuk bízott gyerekek személyes készségfejlesztésére is.

Az igazgató úgy véli, a táborok népszerűségét az is mutatja, hogy minden meghirdetett táborban nagyon hamar betelik a létszám. Igaz, tette hozzá, hogy ez annak is köszönhető, hogy sok fóti fórumot kihasználnak a táborok népszerűsítése érdekében, így a szülők a lehető leghamarabb tudomást szereznek a számukra hasznos információkról.

Itt van az ősz, itt van újra…

Az FKKK igazgatója bízik benne, hogy az őszi programokat megtudják tartani. Ez vonatkozik az előre eltervezett programokra és a tavaszról őszre csúszott gyerekszínházi előadásokra is. Palásti Béla szerint ez azért lenne nagyon fontos, mert a kiszámíthatóság a munkájuk egyik pillére.

Az ősz azonban nem csak a programok miatt fontos az FKKK számára. Amint azt az igazgató kifejtette, a Képviselő – testület mindig novemberben dönt a következő éves kulturális költségvetésről. Ez pedig megadja azt a tervezhetőséget és stabilitást, amivel minden évben biztonságosan és kiszámíthatóan lehet tervezni a felújításokat, a fejlesztéseket és a programokat.

Palásti Béla szakmai hitvallása, hogy egy művelődési intézmény akkor működik jól, ha teli van élettel. Azért, hogy a Vörösmarty Művelődési Ház meg tudjon felelni ennek az elvárásnak, a munkatársak két műszakos rendben dolgoznak. A Ház reggel 8 órától gyakorlatilag este 21 óráig nyitva tart. Azért, hogy ez lehetséges legyen, a Művelődési Ház dolgozói közül ügyeleti rendszerben akár többen is az esti zárásig maradnak. Hétvégén azonban a ház csak programfüggően tart nyitva. Szombaton délelőtt kinyitnak, mert indulnak a különböző szakkörök, aztán van egy kis szünet, majd délután jönnek a színházi előadások vagy a koncertek.

A vasárnap azonban már más. A Ház vasárnap délelőtt zárva van, mert az igazgató úgy alakította ki a nyitva tartást, hogy az ne ütközzön a városban élő felekezetek istentiszteleti alkalmaival. A Művelődési Ház azonban vasárnap délután 15 – 16 órától (programtól függően), már újra kinyitja a kapuit.

Eredmények

Egy kulturális intézménynél mások az eredményesség fokmérői, mint egy gazdasági társaságnál. A számok azonban itt is irányadóak. Palásti Béla 2016 óta vezeti az FKKK három intézményét. Mint mondta, a mérések azóta is folyamatosak, azért, hogy saját maguk számára is láthatóvá tegyék a folyamatokat.

Amikor 2016-ban Fótra került, a Művelődési Ház látogatói száma egy év alatt 19.000 fő körül volt. A következő évben ez a szám fölment 30.000-re, 2018-ban 35.000-re és 2019-ben tovább emelkedett 40.000 főre. A Művelődési Ház pedig a látogatók számának emelkedésén túl az elmúlt négy évben megötszörözte a korábbi bevételeit. Mindez azt mutatja, hogy a Ház jól működik és folyamatosan fejlődik. Az igazgató úgy véli, van még bőven tennivaló. Külön köszöni a Képviselő – testületnek, hogy évről – évre időben biztosítják a forrásokat a stabil és kiszámítható működéshez és a fejlesztésekhez.

A számok mellett a Ház működésének dicsérete az is, hogy Magyarországon a 29 minősített közművelődési intézmény között vannak. A címet minden évben újra odaítélik, így jelenleg a több ezer kulturális intézmény közül csak 21-nek élő ez a megtisztelő címe. A Vörösmarty Művelődési Ház azonban egyedüliként még közülük is kiemelkedik azzal, hogy ezen belül 6 területen rendelkezik minősített címmel.

Palásti Béla úgy látja, hogy ezek a jó eredmények csak egy összetartó, jól képzett, felkészült, elhivatott és jó hangulatú csapattal érhetők el, olyan munkatársakkal, akikkel az FKKK-nál dolgozik együtt.


Jelenleg két táborunkra tudják még a szülők beíratni gyermekeiket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás