
Mezei Eszter írása
Nyáron kell eltenni a napocskát télire… Mamám mindig ezt mondta. 🙂 Lekvár, savanyúság, befőtt…
Régen, amikor nem voltak táplálékkiegészítők és friss gyümölcsök télen, ez volt a vitaminforrás. Emlékszem, hogy milyen gonddal és odafigyeléssel tette el ezeket mama. Mindig csodáltam, hogy tud állni a nyári melegben a szilvalekvárral teli forró üst mellett egész nap. Télen pedig milyen jó volt csak bemenni a spejzba és elővenni ezeket. Amit most megosztok veletek, az Anyukám szilvalekvár receptje és a nagy kedvencem. 🙂 Cukor nélkül készült, irtó finom édesség télen. Egyszerű, időigényes, de minden perce megéri!
Egy magas falú tepsit ecettel bekenek, ebbe teszem az érett, kimagozott szilvát. A sütőt 160 fokra állítom és addig sütöm (néha kavargatva), amíg kellően sűrű nem lesz. Üvegekbe szedem, ezután párnák között hűtöm ki. Íze olyan, mint a krémes aszalt szilva! Lassan jön a szezonja, próbáljátok ki!