Kovács Margit és Balogh Dávid írása


Idén is megrendezésre került a X. Németh Kálmán nyomában alkotótábor, melyet Kovács Margit rajztanár, táborvezető tartott a Németh Kálmán Emlékház munkatársai: Balogh Dávid művészettörténész-muzeológus, Hegedűs Éva gyűjteménykezelő és Beregszászi Ildikó kertész közreműködésével. Most pedig tekintsük át a tábori hét eseményeit néhány leírás és fénykép segítségével! Bízunk benne, hogy a résztvevő gyermekek sok-sok élménnyel és tudással gazdagodtak a hét folyamán.

Hétfő (július 27.)

A délelőtti órákban Németh Kálmán szobrász művészetét Hegedűs Éva gyűjteménykezelő által tartott múzeumpedagógiai foglalkozás keretein belül ismerhették meg az érdeklődő gyermekek. Az országosan védett kertet új kollégánk Beregszászi Ildikó mutatta be. Délután a táborozó gyermekek Kovács Margit rajztanár vezetésévél a 12-es színkörrel ismerkedtek meg, az akvarell festés és a színkeverés titkaival (a főszínek: vörös, sárga és kék). Az elsődleges és másodlagos mellékszínek festésére is sor került.

Kedd (július 28.)

Kedden a viaszos batikolás rejtelmeibe pillanthattak be a gyerekek. Sokak számára ismert a kötözött batikolás technikája, amivel kelméket lehet festeni. A viaszos batik képfestési módszer. Maga a technika viszonylag egyszerű, viszont nagy türelmet igényel a gyerekektől. Első lépésként stilizált színvázlatokat készítettek, majd fehér vászonra felnagyították vonalas vázlat formájában. Olvasztott viasszal lekenték azokat a felületeket, ahova fehér színfoltokat terveztek. Az első szín felfestése után jöhetett az első pihenés, hiszen a textíliáknak száradnia kellett. Majd folytatták a viasszal való lefedést és a következő színárnyalat felfestésével. Ma is gazdagodtak táborozóink az alkotás örömével és fejlesztettük kitartásukat a feladatvégzésben!

Szerda (július 29.)

A szerdai napon a Fóti-tónál kirándultunk délelőtt, ahol játszhattak a gyerekek drótkötélpálya ügyességet fejlesztő játékain. Természetesen itt is az alkotásé volt főszerep. A színvázlat készítését gyakorolhatták a gyerekek, téma a körülöttük lévő természet volt. Délután folytattuk és készre dolgoztuk a tegnap elkezdett viaszos batik képeket. Klassz kis csapat, lelkesen dolgoznak az alkotási folyamatokban és szívélyesen töltik együtt a játék perceit.

Csütörtök (július 30.)

A csütörtöki napon az akrilfestést próbálhatták ki a gyerekek. Csoportosították a színeket többféle szempont szerint, majd a főszínek öt fokozatú színskáláját festették meg. A gyerekek rácsodálkozhattak arra, hogy a tarka színek derítése és tompítása által milyen tört színeket képesek előállítani (például rózsaszínt, vagy olajzöldet, barnákat…). A szerdai kiránduláson készült színvázlatok alapján tájkép festését tűztük ki célul, amelynek a Fóti-tó volt a témája. A gyerekek kíváncsisága és lelkesedése az akrilfestés technikája iránt szívet melengető volt.

Péntek (július 31.)

 A tábor zárónapját a gyerekek táborbéli alkotásainak kiállításával ünnepeltük meg. Kedves, nyíltszívű, az alkotási folyamatokra kíváncsi gyerekek csapata gyűlt össze. Minden nap tartogatott számukra érdekes ismereteket a képalkotás világából. Öröm volt számunkra a gyerekkel dolgozni! Bízunk benne, hogy élményekkel gazdagodtak a tábor során. Köszönjük a szülőknek belénk vetett bizalmukat, s reméljük jövőre is újra találkozunk alkotótáborunkban!


 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás