November közepétől a koronavírus járvány terjedése okán munkavégzésünk korlátozott formában működik tovább. Sajnos nem fogadhatunk látogatókat, de így is igyekszünk az online térben különböző tartalmak segítségével kapcsolatban maradni Önökkel, miközben az emlékházzal kapcsolatos háttérmunkánkat végezzük. Az előírásokat betartva munkavégzésünk felváltva történik ügyeleti napok és otthoni munkavégzések formájában. Most egy rövid betekintést engedünk a Németh Kálmán Emlékház jelenlegi működésébe, feladataiba.

Balogh Dávid művészettörténész-muzeológus feladatai:

Balogh Dávid írása

Németh Kálmán életművének kutatása

Hegedűs Éva gyűjteménykezelő feladatai:

Hegedűs Éva írása

Párásító ellenőrzése

Beregszászi Ildikó kertész őszi-téli feladatairól:

A Németh Kálmán Emlékház kertjének őszi, téli kertápolási munkálatainak megtervezése és kivitelezése szigorú menetrendet követ. Az időjárás befolyásoltsága kulcsfontosságú az elvégzett teendők sorrendjének kialakításában. A kert méretét tekintve 4200 m2, melynek döntő többsége szőlő és gyümölcstermő növények, emellett kisebb jelentőségű a konyhakert és füves területek. Idén nagyobb mennyiségű marhatrágya kijuttatására volt lehetőség, melyet a területen széthordva és beásva a szőlők természetes tápanyagutánpótlására használtam fel.

szőlőszüret
tápanyagutánpótlás marhatrágya szétterítéssel, beásás előtt

Újabb előrelépés, hogy elkezdődött a zöldhulladék komposztálása, kész tárolók megvásárlásával és összerakásával, a keletkező lomb összegyűjtésével és rétegezésével, a jövő évi tápanyag utánpótlás elősegítésére. A pince is kitakarításra került, régi zsúfoltságától mentesült. A szőlő és gyümölcsfák őszi lemosó permetezése is elengedhetetlen volt a tél beállta előtt, ezzel óvva növényeinket a kórokozók és kártevők (törzsön, vesszőkön és rügyeken) megtelepedésétől. Jelenleg az idő nagy részét a lombhullást követő lombsöprés teszi ki, mely folyamatos munkát ad majd 2,5 hónapon át, ugyanis szeptember végétől a komolyabb fagyokig is eltart. Ennek összegyűjtése, elhordása jelentős feladat.

az első komposztáló használatba vétele
az őszi legfőbb munka a lombszedés
a ház körüli szőlőtőkék tápanyagutánpótlása

A téli, csendesebb időszakot kihasználva a jövő évi munkák megtervezése is több hangsúlyt kap. Ennek keretében készülünk workshopokkal és tanácsadással is a lakosság számára, melyet egy-egy előadás keretében PPT-k készítésével összegzem. Kezdésként a sokak által művelt, de kevésbé szakszerűen végrehajtott szőlő metszés lesz az első témánk, februári időpontra tervezzük. További tanácsadás és személyes workshop lehetőségek az évben:
Április elején a gyümölcsfák metszéséről készített előadást hallgathatják meg, június közepén a szőlő zöldmunkáinak fontosságáról ejtünk majd szót, végül várhatóan október elején a gyümölcsbetakarítás, tárolás, felhasználás és őszi munkálatok a haszonkertben c. előadással várom majd az érdeklődőket. Mindezt közvetlen, könnyen érthető nyelvezet keretében szeretném elérhetővé tenni minden kertet kedvelőnek és művelőnek egyaránt.

almaszüret
sárguló körték az őszben

Idén télen is, mint ilyenkor mindig, „terített asztallal” várjuk a kert szárnyas vendégeit. A nemrégen kihelyezett 3 új madáretetővel együtt már 5 helyen falatozhatnak az emlékház körül lakó éhes madarak.

Beregszászi Ildikó írása

 


 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás