Balogh Dávid írása


A Fóti Települési Értéktár Bizottság 2020-ban a Házasság hete alkalmából rendezte meg a fóti lakodalmas szokásokról szóló kiállítását, melyet hatalmas érdeklődés övezett.

A kiállítás megrendezésének gondolata:

Két évvel ezelőtt, amikor a gyöngyös koszorú megyei felterjesztésére kezdtünk el anyagot gyűjteni az Értéktár Bizottság tagjaival, akkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy a fóti lakodalmas szokásokról kellene egy kiállítást rendezni. Egyre több gyöngyös koszorú gyűlt össze, így legalább negyvenet sikerült dokumentálni, melynek egy része, azóta az Értéktár gondozásába is került, végső helye pedig a Fóti Tájházban lesz. A menyasszonyi koszorúk mellett, rengeteg fényképet, illetve számos tárgyi anyagot is felkutattunk. A kiállítás kurátoraként a feladatom, hogy a beérkező tárgyegyüttest egy vezérfonálra felfűzve a lehető leglogikusabb módon tudjam bemutatni, átadni.

Gyöngyös koszorúk

Emellett persze szükségünk volt egy hangzatos, figyelemfelkeltő címre, egy alcímre és egy korszakhatár kijelölésére is. A főcím „Bíborba, bársonyba, gyöngyös koszorúba” szinte adta magát a népszerű népdal egyik sora, jól illeszkedik Fót múltjához (gondoljunk csak a bársony Fót elnevezésre, illetve a Fóton oly jellegzetes gyöngyös koszorúra), az alcím egy úgynevezett magyarázó cím, melynek segítségével konkretizálódik miről is lesz szó ezen a kiállításon. A korszakhatárt pedig, a helytörténeti gyűjteményben lévő legkorábbi (1883) és a legkésőbbi (1950) koszorú jelölte ki. Nyilvánvalóan a kiállítás többi anyaga is e két évszám közé szerveződött. Ez a korszakhatár a klasszikus fóti lakodalmi szokások időszaka is, hiszen az 1950-es évektől a parasztság visszaszorításával, „kivetkőzősével”, illetve a polgárosodással kezdtek a lakodalmas hagyományok feloldódni, átalakulni.

Borzsák Borbála gyöngyös koszorúja, 1896
H. Tóth János és Forgács Lídia esküvői képe, 1940

A kurátori koncepció:

A bejárattól balra állványrendszerre helyezett gyöngyös koszorúk látványos együttese fogadta a látogatókat. Ezek a tárgyi emlékek a kiállítás legszebb és legfontosabb darabjai, összesen 29 db koszorú került időrendi sorrendben bemutatásra. A koszorúkat az esküvő után, bekeretezték (berámázták), s a tisztaszobába tették, hogy a házasságra még évtizedek múlva is emlékeztesse a párokat. Ezt követően öt paravánon került bemutatásra a kiállítás szakmai anyaga, vagyis a fóti lakodalmi szokások története, dokumentumokkal (pl.: házassági anyakönyvi kivonatokkal), fényképekkel, hangulatos leírásokkal színesítve. Az első paravánon a gyöngyös koszorúk részeiről, illetve a fóti esküvői viseletek változásáról láthattunk néhány szemléltető ábrát és leírást. A második, harmadik, negyedik paravánon a hagyományos paraszti lakodalmak egymást követő eseményeinek ismertetése állt a középpontban, melyeket adatközlőink segítségével, interjúk alapján rekonstruáltunk. A fényképek segítségével megelevenedett az egykori fóti lakodalmak világa. Közel 150 kép szerepelt ezen a tárlaton. A kiállítás egyik kuriózuma az a Néprajzi Múzeumban található fényképsorozat, melyet Gönyei Sándor készített 1922-ben itt Fóton. Ezek először most voltak láthatók a nagyközönség előtt. Különlegessége, hogy a házasulandó feleken kívül, még a táncolást, a mulatozást is megörökítették a képeken.

A fóti lakodalmas kiállítás részlete

Az ötödik paravánon a polgári- és a főúri családok esküvői szokásait mutattuk be egy gazdag fényképválogatás segítségével. A főúri, vagyis a Károlyi grófok esküvői közül hármat emeltünk ki ezen időszakból: gróf Semsey Andor és gróf Károlyi Klára esküvőjét (1925), gróf Károlyi István és herceg Windischgraetz Mária Magdolna esküvőjét (1930), illetve Jankovich Dénes és gróf Károlyi Fruzsina esküvőjét (1935) ezekhez hangulatkeltő leírások is kapcsolódtak.

A fóti lakodalmas kiállítás részlete

Ezután a történeti áttekintés után, a látvány fokozására egy hagyományos terített asztal az egykori lakodalmak hangulatát idézte fel paraszti étkészlet, evőeszközök, poharak, borosüvegek, demizsonok, rozmaringos almák segítségével. További hangulatelemként két tulipános ládát a menyasszony kelengyéjével, gazdag virágdíszítéssel ellátott nagyméretű réteses tányért, kisebb tányérokkal, illetve gyönyörű kézzel festett, aranyozott tányérokat, úgynevezett jegyajándékokat is kiállítottunk. A kiállítótér másik oldalán a lakodalmas asztalt követően folytatódott a gyöngyös koszorúk időrendben történő bemutatása is, egészen 1950-ig. Fontos megemlíteni az életnagyságú népviseletekbe öltöztetett múzeumi babákat is. Két házaspárt sikerült beöltöztetni hagyományos fóti viseletbe. A kiállítótér adottságait felhasználva az egyik házaspárt násznépeikkel együtt helyeztük el, mintha éppen a templomajtóból léptek volna elő, és egy csoportkép elkészülését várnák.

Jelen kiállítás segít egyben láttatni a fóti lakodalmi szokások gazdag múltját. Úgy gondolom, hogy a kiállítást végignézve egy igen változatos és egyedülálló tárgyegyüttest sikerült összegyűjteni, bemutatni mindezt értő módon interpretálni!

A fóti lakodalmas kiállítás részlete
A fóti lakodalmas kiállítás részlete
A fóti lakodalmas kiállítás részlete

A kiállítás óta eltelt egy évben azon dolgoztunk, hogy ezt a páratlan néprajzi értéket egy reprezentatív kiadvány formájában tudjuk megjelentetni. Azóta újabb fényképekkel, gyöngyös koszorúkkal és más dokumentumokkal gyarapodott a gyűjteményünk és a tudásunk is, melyek tovább árnyalják a hagyományos fóti lakodalmakról alkotott képünket. A hiánypótló könyv gazdagon illusztrált lapjain régi fóti családok fényképein keresztül kerülnek bemutatásra a fóti lakodalmi szokások, esküvői viseletek. A könyvet katalógus résszel egészítjük ki, melyben a legszebb gyöngyös koszorúkat és a lakodalmas kiállítást is bemutatjuk. A könyvet Szűcs Mária, évtizedek óta helytörténettel foglalkozó, nyugalmazott könyvtárvezető és Balogh Dávid művészettörténész-muzeológus, a kiállítás kurátora írja és állítja össze. A kiadványt szakmailag Dr. Filus Erika néprajzkutató, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója lektorálja. Nem titkolt célunk a könyvvel, hogy az elfelejtett népi hagyományok – a pedagógusok vezetésével – újraszerveződjenek az óvodákban és iskolákban, illetve a helytörténeti témájú foglalkozásokon. Ezzel a helyi identitástudatot és lokálpatrióta szellemet is erősítjük. A kiadvány tördelése zajlik éppen, reményeink szerint néhány hónapon belül meg is jelenhet.

A fóti lakodalmas kiállítással és az elkészült kiadvánnyal reméljük, hogy a fiatalabb generáció is kedvet kap, hogy hagyományos fóti esküvőt tartson paraszti, ünnepi népviseletben és gyöngyös koszorúban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás