Palásti Béla írása


A Magyar Kultúra Napján „Minősített Közművelődési Intézmény Címet” vett át Palásti Béla, a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ (FKKK) igazgatója valamint Simon-Nagy Nikolett, az intézmény munkatársa.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben is pályázatot hirdetett Minősített Közművelődési Intézmény Címre, továbbá Közművelődési Minőség Díjra. A pályázat célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése. A fóti Vörösmarty Művelődési Ház Minősített Közművelődési Minőség Címet nyert el másik hat magyarországi intézménnyel egyetemben. A cím három éves időtartamra szól. Jelenleg Magyarországon 59 intézmény jeleskedhet az elismeréssel, amelyből 21 érvényes (nem pályáztak újra a címre, 3 évente meg kell újítani). Közművelődési Minőség Díj elismeréssel 7 település rendelkezik, amely végleges eredmény.

„A kulturális alapellátás kiterjesztése, a kulturális közszolgáltatások és a közművelődési alapszolgáltatások területi egyenlőtlenségeinek felszámolása érdekében a közművelődés meghatározza az intézmények működtetésének és a közszolgáltatások megszervezésének szakmai és személyi követelményrendszerét, így ösztönözve az értékközvetítést, valamint az emberek attitűd- és kompetenciafejlődésének szolgálatát. A közművelődés minőségbiztosítási rendszere megkívánja a szervezetektől a hatékony feladatellátás mellett azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a tevékenységekben résztvevők igényeit, mérjék az intézményhasználók elégedettségét. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési szervezeteknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak” – olvasható a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján.

2020-ban az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a Magyar Kultúra Napján, január 22-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága rendezésében megvalósuló díjátadó ünnepségnek és a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett gálaműsornak, ahol a sikeresen pályázó intézmények átvehették a címeket és a díjat Fekete Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárától, valamint dr. Fülöp Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkárától.

A plakát azóta méltó helyet foglal el a Művház aulájában.

Minősített Közművelődési Intézmény Címben részesült:

A fóti Vörösmarty Művelődési Ház igazgatója Palásti Béla és munkatársai (Simon-Nagy Nikolett, Uribené Jarabin Kinga, Keresztesi Lászlóné) tavaly szeptember közepén adták be pályázatukat a Minősített Közművelődési Intézmény Cím elnyerésének reményében. A nyolc lehetséges tevékenységi forma közül (ismeretterjesztés, képzés, kiállítás, közösségi szolgáltatás, művelődő közösség, rendezvény, tábor, származtatott szolgáltatás) hat kategóriában írták meg a pályázati anyagot, és mind a hat nyert: kiállítás, közösségi szolgáltatás, művelődő közösségek, rendezvény, tábor, származtatott szolgáltatás.

A Vörösmarty Művelődési Ház dolgozói által nyújtott változatos programkínálat, a nagyszámú események, a városi szinten megmutatkozó kiállítások, a nyári táborok szervezése, a gyermek és ifjúsági korosztály, valamint az idősek részére kínált szolgáltatások tették lehetővé, hogy induljanak ezekben a kategóriákban. A pályázat nem volt egyszerű, mind tartalmi, mind formai követelményeknek megfelelve kellett megválaszolni a hat kategória kérdéseit, figyelve a kategóriákon belüli részletekre is.

A pályázatban értékelni kellett az előkészületi munkafolyamatokat, az események végrehajtásának menetét, végeredményét, a látogatók igényeit, visszajelzéseit. A majd száz oldalas pályázat egy összefüggő rendszer, ami pontosan rajzolja ki az intézményi tevékenységek felépítését. A jól működő – mondhatni bejáratott – munkafolyamatok mellett a hiányosságok is kimutathatók és jól érzékelhetőek egy-egy kategóriában. Rávilágított, hogy hol, mit, hogyan kell még jobban, szakszerűbben fejleszteni. A fejlesztésekre javaslatokat fogalmaztak meg, a már meglévő és jól működő részeket, területeket fejlesztési – minőségi – mutatók előirányzásával a következő három évre. Ezek kifejezetten a fejlődést, a minőségi munka hatékonyságát célozzák, hogy a fóti Vörösmarty Művelődési Ház még jobb eredményt érjen el. A három évre elnyert minősítés üzenet a szakmának és üzenet a közönségnek is.

 

Pár kép a díjátadó műsorról

fotó: Csákváry Zsigmond
fotó: Csákváry Zsigmond
fotó: Csákváry Zsigmond
fotó: Csákváry Zsigmond
fotó: Csákváry Zsigmond

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás