Ma este egy olyan különleges rendezvény után zártuk be a Művelődési Ház kapuját, amire a résztvevők biztosan sokáig emlékeznek majd. A mai esemény két, önmagában is meghatározó alkalom összefonódása volt.

Bemutattuk Dr. Terék József „Érik a ropogós cseresznye…” című, fóti népdalokról írt könyvét, amit nyomtatásban maga a szerző is ma látott először. Ezzel egy időben pedig köszöntöttük a 45 éves Fóti Asszonykórust, melyben közreműködött a Biatorbágyi Népdalkör, a Budakeszi Népdalkör, a Hévízgyörki Asszonykórus, és a nagytarcsai Vencsok Asszonykórus.

Palásti Béla, a Vörösmarty Művelődési Ház igazgatója, a rendezvény házigazdája köszöntőjében kitért a 45. évforduló jelentőségére, ami egy házasságban a zafírlakodalom. Ennyi év után a házastársak közötti kapcsolat más, nyugodtabb színű és nagyon értékes. Égtisztulássá válnak, mint a zafír. Ugyanilyen kellemes most a Fóti Asszonykórusra nézni, mint erre a csodálatos kőre.
Ezután Lévai Sándorné, a Fóti Települési Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta a fóti hagyományok és tárgyi emlékek feltárásának, azok megőrzésének és bemutatásának fontosságát.

Dr. Terék József egy különleges meglepetéssel is készült, Gróf Nagykárolyi Károlyi László felé érzett tiszteletéből fakadóan, megkomponálta a Károlyi verbunkost, amit ma először láthatott a nagyközönség tárogató-előadásában.

Budakeszi Népdalkör
Díszvendégünk: Szabó István – Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke
A kiadványt méltatta: Dr. habil. Fehér Anikó – népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a könyv lektora
A nagytarcsai Vencsok Asszonykórus

A rendezvény egy közös énekléssel zárult, melyben örömmel vettek részt az asszonykórus tagjai és a résztvevő vendégek is. Az érdeklődők megtekinthették a Balogh Dávid által összeállított, a Fóti Asszonykórus múltját bemutató kiállítást is.

Dr. Terék József fóti népdalokról írt könyve megvásárolható a Vörösmarty Művelődési Házban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás