Varga Erika könyvtáros írása


„Ismered az öreg Pettsont és kandúrját, Finduszt? A farmjukon, Svédországban mindennap történik valami vicces. Hogy milyen vidáman élnek együtt, te is megtudhatod, ha figyelmesen átböngészed a képeket. Ha elég kíváncsi vagy, talán azokat a különös, apró lényeket is felfedezheted, akik a farmon együtt élnek Pettsonékkal. De vigyázz, a muklákat nem mindenki láthatja!”

Remélem sikerül kedvet csinálnunk a legismertebb svéd mesesorozat, Pettson és Findusz bájos történeteihez. Nagyon kedves, nagyon melegszívű mesék, rengeteg – a gyerekek számára is érthető – kedves humorral!

A kicsit morgós, ám de jólelkű és türelmes Pettson figuráját a szerző Sven Nordqvist saját magáról is mintázta, a zöld kantáros virgonc kandúr pedig a gyermekek öntörvényű, csapongó és érzékeny lelkét figurázza. Findusz – aki egy zöldborsókonzervről kapta a nevét – a szerző elmondása szerint először csak beszélő macskának indult, aki betoppan és felforgatja egy öregember életét. Később fejlődött valódi gyerekkarakterré – mint mondta, egész nap a gyerekei vették körül, hát ebből merített. Na és azok a mindenfelé ott huncutkodó muklák! Ezek a titokzatos lények külön is megérnének egy könyvet – de erre a szerző kategorikus válasza: kösz a tippet, de nem!

A Pettson és Findusz mesékben a kép és a szöveg is briliáns. A történetek a gyerekek nyelvezetén íródtak, könnyű és egyszerű szövegezéssel, a kisebbek számára is érthető poénokkal és iróniával tarkítottak. A részletgazdag illusztráció pedig hab a tortán! A rajzok önmagukban is humorosak, telis-tele szórakoztató részletekkel.

A mesesorozat eddig tíz kötetben és számos egyéb kiadványban (lapozók, foglalkoztatók) jelent meg.            Egy  Sven Nordqvist interjúban olvastam, hogy sokszor kap visszajelzést egyedülálló apáktól, akik elmondják, hogy azért örülnek a könyvnek, mert önmagukat látják Pettson – egyszerre apa és anya, egyedül viszi a háztartást, stb. – gondoskodó karakterébe.

Szerintem nélküle szegényebb lenne a gyermekirodalom. Felnőttként is abszolút élvezhető, sőt, kell is egy bizonyos életkor hozzá, de a történetei és a rajzai megszínesítik a hétköznapokat.
Legyen szó akár a filozofikus erdei egereiről (Hová tűnt a testvérem),  ahol zseniálisak a böngészendő fűpamacsok, vagy a Kalapvadászat szívmelengető története, de (szerencsère) Pettson történetei is csodás perceket, órákat okoznak.


A könyvajánlót Varga Erika könyvtáros írta az Új Könyvek Állománygyarapítási tanácsadó felhasználásával.


Ha könyves inspirációra vágysz, csatlakozz Facebook-on a Fót Városi Könyvtár online olvasóköréhez – FIOK // Fóton Itthon Olvasok Közössége -, ahol a tagok írásban és közös beszélgetések keretében is megoszthatják egymással az olvasott művekkel kapcsolatos gondolataikat.


A Fót Városi Könyvtár korábbi könyvajánlói blogunkon ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás