Dobozi-Dudás Bernadett írása


A Varrott gobelin kiállítás után újabb különleges kiállítás költözik a Művelődési Házba. Két alkotó, két különböző stílus és korosztály, egy kiállítás keretén belül mutatja be gyönyörű képeit. Rohanó világunkban érdemes néha megállni és egy kis figyelmet szentelni a művészetnek, elveszni egy-egy tájképben, információt gyűjteni az alkotóról és közelebb kerülni ehhez a világhoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden hónapban igyekszünk változatos kiállításokkal megörvendeztetni a látogatóinkat. Külön öröm számunkra, ha fóti tehetségek műveit mutathatjuk be, új kiállításunk mindkét alkotója Fóton él.

Ildikó az októberi kiállításon képeivel a D39 Kultúrtérben

/Egy kiállítás útjába egyelőre a vírushelyzet sem állhat, hiszen a megnyitó után nyitva tartási időben mindenki akkor tekinti meg egyénileg a gyűjteményt, amikor csak szeretné. Természetesen az egészségügyi szabályoknak eleget téve./

Hányszor mentünk már úgy múzeumba, kiállításra, hogy a remekművekben gyönyörködtünk, miközben az alkotóról vajmi keveset tudtunk? Interjúnk célja az, hogy a kiállított festményeken túl, ismerjük meg magukat az alkotókat is, hiszen műveik így még közelebb kerülhetnek hozzánk, még jobban megszerettetik velünk az alkotásokat.

Interjú az egyik alkotóval, Bonni Ildikóval a 2020. november 6-án nyíló festmény kiállítás kapcsán.

Mesélj kicsit magadról! Hogyan jött az ötlet, hogy alkotni kezdj?

Elmentem egy élményfestésre, mely után úgy gondoltam, hogy ezt én is meg tudom csinálni. Bementem egy kreatív boltba, ahol vásároltam ecsetet, vásznat, és festékeket. Miután hazamentem, újból megfestettem azt a képet, amit az élményfestésen készítettem. Sikerült a kép, ezért úgy gondoltam, hogy jöhet a következő. Na persze, teljesen kezdőként, amatőr módon, közben a Youtube-on nézett videók alapján indultam neki a festésnek.
Mesélj a művészetedről! Mit jelent számodra? 
A festészet számomra a megnyugvást, a teljes kikapcsolódást jelenti. Eltereli a figyelmemet a rohanó világ mindennapjairól, problémáiról. Festés közben elfeledkezem arról is, hogy enni vagy inni kellene közben, és 4-5 óra úgy elrepül, hogy észre sem veszem. Örömforrás számomra, ha elkészül egy kép.
Vannak-e kedvenc témáid, és hogyan kezdesz neki egy-egy „projektnek”?
Kedvenc témám a tájkép festés. Ha megtetszik egy fotó – például a közösségi oldalon Balaton, Svájc, falu kép -, elmentem. Kirándulásaim alatt sokat fotózok. Ezek a fotók inspirációt adnak egy újabb kép elkészítéséhez, tovább gondolva, elképzeléseim alapján.
Van valaki, akire felnézel, esetleg olyan művész, akit példaképnek tekintesz?
Mednyánszky László tájképei lenyűgöznek, főleg az őszi és téli festményei. Festményen megörökíti a múló pillanatot. Úgy gondolom, ez áll hozzám a legközelebb.
Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta ezzel foglalkozol? 
Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2 év alatt elért eredmény, mivel autodidakta módon sajátítottam el. Kollégáim, barátaim biztatnak, és az ő elismerésük sokat jelent számomra. Ez év elején azt mondtam, hogy nekem ebben az évben kiállításom lesz, de hogy hol és mikor, arra nem tudtam a választ. Álmomban sem gondoltam volna, hogy augusztustól november elejéig már 3 kiállításon is szerepelnek a képeim.
Ildikó első kiállításán 2020 augusztusában, ahol két festménye is ki lett állítva
Mi inspirál vagy motivál a mindennapokban? 
Van még hová fejlődnöm, hiszek a holtig tartó tanulásban. Augusztusban festő táborban vettem részt, Sáfár Pál festőművész meghívására. Az ott eltöltött idő kihívás volt számomra, hiszen ott először festettem élő tájat, és rajzoltam modell után arcképet. Szeptembertől Sáfár Pál rajzszakkörében, az irányítása alatt még több technikát elsajátíthatok, melyet a festészetben is tudok majd alkalmazni.
Mik a további céljaid ezen a téren? 
Még több képet festeni, és megmutatni a nagyközönségnek, hiszen ők a legjobb kritikusok, és ebből tanulni is lehet.
Milyen címet adnál annak a kiállításnak, ahol csak a te képeid szerepelnek? 

A természet szépségei.


Köszönjük a válaszokat, és reméljük ezzel a cikkel is egy kicsit közelebb visszük a látogatók szívéhez a tájképeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás