Nagyné Zanathy Sylvia


Sokat hallunk mostanában a immunrendszer megerősítésének fontosságáról. Ennek egyik alappillére az egészséges emésztőrendszer. A táplálkozási szokások, a minőségi, frissen főzött, vagy nyersen elfogyasztott táplálékok, az ayurvedikus konyha, a testtípusok, azaz doshák szerinti étkezés – ezek mind, mind nagyon fontos összetevői ennek a témakörnek.

A sok feldolgozott, adalék anyagokkal felturbózott étel, a túlzásba vitt húsfogyasztás, a rendszertelenül bekapkodott,  nem kellően megrágott egy-egy falat, tudjuk, hogy a kelleténél jobban megterheli az emésztőrendszert. Ez azt jelenti, hogy a táplálék túl sokáig időzik az a belekben, a továbbhaladás, a hasznos anyagok felszívódása nehézkes. Sokszor nehéznek, elnehezültnek érezzük magunkat emiatt. Ez mozgó rendszernek egy mozdulatlan, elakadt dolgot cipelni nagyon nehéz, sok energiát igényel, és von is el más szervektől.

Emésztőrendszerünket nem csak a bevitt ételekkel, hanem  a „szellemi táplálékokkal” is terheljük. Azaz, nem csak  a ténylegesen, fizikai értelemben elfogyasztott táplálék jelenthet megterhelést. Mindazok az információk, helyzetek, események, emberi kapcsolatok, olvasmányok, amit beengedünk, – akarva, vagy akaratlanul-, emésztésre szorulnak. Ez utóbbiakat néha nehezebb feldolgozni, mint magát az ételt. Attól függően, hogy egy adott,  -leginkább sokkoló-  információ hogyan érint meg, – pl. ezt nem tudom megemészteni, nem megy le a torkomon,  gyomron talált, …micsoda piszokság, stb.- az adott emésztőrendszeri szakaszban blokkok keletkezhetnek. Érdemes ezért eldönteni, hogy a figyelem fókusza többségében olyan dolgokra essen, melyek jó érzéseket keltenek bennünk.

Van a jógában egy olyan gyakorlatsor, melynek elvégzése során a figyelem fókuszát az emésztőrendszerre irányítva, annak minden szakaszát alaposan átmozgathatjuk. És amivel fizikai szinten dolgozunk, az hatni fog többi finomabb szintre is, oldódnak a lelki blokkok. Ahogy sikerül megszabadulni egy-egy testi feszültségtől, a bélrendszer esetén pl. puffadástól, úgy lesz egyre feszültségmentesebb az elme. Tisztább belek, tisztább gondolatok.

Figyeld meg, hogy a most bemutatott gyakorlatokat egymás után 5-6 körön át végezve milyen változásokat tapasztalsz?

OM,OM,OM


A gerincjóga korábbi részeit ITT tekinthetitek meg csatornánkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás