Nagyné Zanathy Sylvia írása


Sokan, akikkel jógáról beszélgetek, úgy azonosítják ezt a fogalmat, hogy nyakatekert,  átlagember számára kivitelezhetetlen testhelyzetek, tornagyakorlatok összessége, vagy lótuszülésben (ami szintén egy nem végrehajtható pozíció) történő ücsörgés, OM-ozással tarkítva – és ez neeem,  semmiképpen sem nekik való, ehhez túl ügyesnek, vagy túl nyugodtnak kell lenni.
Korábbi bejegyzéseimből és a rövid videókból kiderülhetett, hogy ez koránt sincs így, ezt a tévhitet szeretném tovább oszlatni egy egyszerű gyakorlatsorral, ami minden reggel ébredés után nem sokkal végezve, remek napindító lehet. A himalájai jógatradícióban ezt ízület és mirigytisztító gyakorlatsornak nevezik, ami segít az energiák szabad áramlását beindítani, de hívhatjuk egyszerűen „bemelegítésnek”.
De miért is fontos ez az energia áramlás, és mi is az valójában?
Az emberi szervezet, testünk nem csupán molekulák összessége. A kvantumfizika számtalanszor bebizonyította, hogy sejtjeink kommunikálnak, társalognak egymással, és ha a sejtek között ez a kommunikáció akadozik, vagy megszűnik, más szóval a sejtek nem látják egymást, akkor alakulnak ki a betegségek. Ez a finom energetikai szintű változás már jóval előbb bekövetkezik, mint ahogy  fizikai szinten is megjelenik egy-egy tünet.
Nagyon sokan a munkahelyeken, akár a családban, párkapcsolatban állandó stressznek, feszültségeknek vannak kitéve, ez kimeríti a mellékvesét, csökken a szervezet energia szintje, természetes önszabályozó képessége,  nem tudnak egymással kommunikálni a sejtek.  Az energiát vesztett szervezet a bevitt vitaminokat, gyógyszereket sem tudja feldolgozni, beépíteni.
Abban van a jógának nagy szerepe, hogy megelőzze ezt a folyamatot. A tudatos gyakorlással a finom energetikai változások kompenzálhatók, visszafordíthatók, így elejét lehet venni a biokémiai elváltozásoknak. Megfigyelték, hogy emberi testben, mint egy folyamatosan mozgásban, rezgésben lévő energia mezőben, az energia áramlás elsősorban és legkönnyebben az ízületekben akad el, emiatt pang az egész testben, a mirigyekben.
Ahogy a finom mozgások közben – melyek felszabadítják az energiaáramlást-  figyeljük a testérzeteket, a változásokat, fokozatosan ébred fel a finomérzékelés, beindulnak az önszabályozó, öngyógyító folyamatok. A sejtekről „fellebben a stressz fátyla”, újra látják egymást, kommunikálnak egymással. 
Az ízület és mirigy tisztító gyakorlatok számos variációban végezhetők, hanyatt fekvésben – ez adja a legnagyobb stabilitást – ülve, állva, térdelőtámaszban, vagy ezeket a testhelyzeteket variálva. Lényeg a sorrend, hogy ízületről ízületre , szisztematikusan haladjunk lentről felfelé (stresszes, feszült helyzetben ez a sorrend a jó választás) vagy fentről lefelé a fejtetőtől a lábujjakig. Így minden ízület és mirigy körül áramlást hozunk létre, megnyitjuk azok terét, így támogatjuk a működését. A természetből vett hasonlattal élve olyan ez, mint ahogy egy hegyi patak zubog óriási energiával és visz magával mindent – a lerakódott salakanyagokat – de amikor lapályra ér, elvész az energia,  nincs elég áramlás ott leülepszik minden.
A mirigyeinket, szerveinket úgy tudjuk táplálni, hogy fokozzuk a keringésüket: mozgás- táplálás. Így öngyógyító folyamatok indulnak be, melyek segítik az energiaszint növekedését. Légy tanúja ennek a folyamatnak a saját rendszeres gyakorlásod során. 
A videóban segítek a mozdulatsor helyes elvégzésében, tarts velem! 

Namaste


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás