Nagyné Zanathy Sylvia írása


Többször esett már szó a belső tűz ébresztéséről, tűzfokozó, melegítő hatású jóga gyakorlatokról. De hogyan gyakoroljunk a nyári melegben?

Egyáltalán, mi az ideális hőmérséklet a jóga gyakorláshoz és milyen gyakorlatokat érdemes előnyben részesíteni?

A jóga őshazájában az éghajlat, az átlaghőmérséklet, a páratartalom, a hőingadozások teljesen másképp alakulnak, mint ahogy a mi hazánkban. Nekünk a saját körülményeink között kell megtalálni a legkedvezőbbet, és ha ebben gondolkodunk, akkor a 24 fok körüli hőmérsékletet tekinthetjük ideálisnak. A nyár legmelegebb napjaiban ennél jóval melegebbel találkozhatunk, akár hosszabb időn át, – és ha csak nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy egy erdő fái között, vagy vízparton hűsöljünk, akkor a tartós hőség könnyen lelassíthat, elnehezíthet, kifáraszthat.

Ebben az időszakban a kora reggeli, vagy az esti órák lehetnek alkalmasak a jóga gyakorlásra.

sitali és a sitkari légzés két olyan légzőgyakorlat, amelynek kifejezetten hűsítő hatása van.

Ezekben a gyakorlatokban belégzés a megszokottól eltérően szájon keresztül történik, úgy, hogy a nyelvet két oldalt felpöndörítjük, mintha egy kis csövet formálnánk belőle. Egy hosszú, mély belégzést követően orron át lélegzünk ki. Ha a nyelv felpöndörítés nem, vagy nehezen megy, akkor végezhetjük a sitkari, más néven sziszegő légzést, amikor szintén szájon át a fogak között szívjuk be a levegőt, sziszegő hangot hallatva, és orron át fújjuk ki. Az előző verziónak, a sitali légzésnek, erősebb a hűtő hatása.

Ráhangolódva a légzésritmusra, háromszor végezzük el egymás után – lehetőleg teljes jógalégzéssel, has- mellkas- tüdőcsúcs sorrendben- majd kis szünetet tartva még 3x, mindaddig, amíg el nem érjük a kívánt hatást. Amennyiben a teljes jógalégzés még nincs begyakorolva, vagy esetleg feszültséget kelt, végezzünk a spontán légzéssel.

Mindkét esetben maradjanak teljesen lazák az arc izmai és puhák a szemek. Ne legyen semmilyen feszültség a fejben,  nyakban, sem az egész testben. Ez a gyakorlat nagyon jól segíti az elalvást, nem csak a testet segít lehűteni, de az elmét is. Mentálisan is nyugtatólag hat. Csökkentheti az éhség,- szomjúságérzetet és a vérnyomást.

A falnak támasztott lábakkal történő lazításnak is áldásos hatásai vannak: csökkenti a lábak meleg miatti duzzadtságát, tehermentesíti a láb vénákat,  a visszaáramló vér tápanyaggal tölti meg, energiát ad a medence szerveinek. Így lazíts 5-10 percen át. A figyelmet vezesd a belégzéssel a köldöktől a torokig, a kilégzéssel a toroktól a köldökig folyamatosan.

A gerincet ülő helyzetben átmozgató, előrehajlást előkészítő gyakorlatoknak is hűsítő hatásuk van, amellett, hogy rugalmassá és ellazulttá teszik a testet.

A videóban segítek a mozdulatsor helyes elvégzésében, tarts velem! 

A gyakorlásunk a forró nyári napokban is -ahogy bármikor máskor – feltöltő legyen könnyed és erőlködés mentes. Más szóval a határainkat a gyakorlásban nem áthágni, hanem tágítani szeretnénk.

Namaste

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás