Nagyné Zanathy Sylvia írása


Szeretnék egy történetet elmesélni Garudáról, a természet feletti erővel rendelkező mitikus sasmadárról, aki egy hatalmas, ragyogó tojásból születettel, ember formájú arccal, és testtel, hatalmas csőrrel és szárnyakkal. Olyan ereje volt, amivel saját maga is félt szembenézni, nemhogy használni azt.

Történt egyszer, hogy anyját, Vinatát a kígyókirály fogságba ejtette és váltságdíjat kért érte. A váltságdíj nem más volt, mint a félistenek által őrzött nektár, a halhatatlanság nektárja.

Garudának, ahhoz, hogy ezt megszerezze, három akadályt kellett leküzdenie. Az első egy hatalmas, lángoló tűzkarika volt, amin át kellett repülnie. Hatalmas csőrébe több óceán vizét felszippantotta, amivel eloltotta a tüzet és így átrepült. A második egy szögekkel kivert forgó vaskerék volt. Garuda ekkor kicsiny madárkává változtatta magát és így könnyedén áthaladt. Harmadjára egy kígyóval kellett megküzdenie, mikor is hatalmas szárnyaival nagy port kavart elvakítva ellenfelét, aztán a csőrével végzett vele.

Megszerezve a nektárt visszatért a kígyók urához, hogy átadja. Akkor azonban megjelentek a félistenek, hogy visszaszerezzék, amit elloptak tőlük. A kígyókirály még gyorsan bele akart kóstolni a nektárba, de ahogy belenyalt, a nektár olyan erős volt, hogy kettéhasította a nyelvét. Azóta van a kígyóknak villás nyelvük. A kígyókirály tartotta a szavát és szabadon engedte Vinatát.

Ez a történet nem csak az ászana keletkezésének körülményeit meséli el, hanem az ászana által kifejtett fizikai, lelki és mentális hatásokra is utal. Sokszor mi saját magunk sem nézünk szembe, nem ismerjük fel a bennünk lakozó hatalmas, isteni erőt. Garuda is akkor kezdte ezt el használni, amikor anyja megmentése, egy nemes cél volt a tét. Felülemelkedett saját korlátain.

A Garudáról elnevezett ászana, a garudasana, fizikai szinten erősíti, edzi a lábakat, javítja a keringést a végtagokban, átmozgatja a lapockák terét, lazítja a hátizmokat, növeli a tüdő kapacitást, finoman átmasszírozza a belső szerveket.  Fejleszti az egyensúlyérzéket, segíti a koncentrációt.

Kis lépésekben haladj az ászana felvételével, először csak a felkarokat keresztezve, a könyököket behajlítva. Keresztbe vetett combokkal először csak támaszkodj meg a nagylábujjon. Majd, ha stabilnak érzed a testtartást, haladj tovább a végleges pozícióba. Tartsd tiszteletben a határaidat, derék, csípő és térdproblémák esetén kérd ki szakorvosod véleményét.

Gyakorolj minden nap!

Namaste


A korábbi 14 rész visszanézhető Youtube csatornánkon és blogunkon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás