Nagyné Zanathy Sylvia írása


Minden jóga gyakorlás kezdetén – legyen az gerincjóga, hat-ha jóga, vagy bármelyen más jógairányzat -,  a figyelmünket befelé irányítjuk és végigpásztázunk a testünkön. Ezzel fejlődik a finom érzékelésünk és észrevehetjük, hogy vannak a testünkben jól átjárható, ellazult területek és vannak különösen zárt, szűkös, összenyomott terek ahol az energiaáramlás blokkolt, pang, nem, vagy csak alig érezhető.

Ez a feszültség, a csomók lehet, hogy már napok, hetek, akár hónapok óta jelen vannak. És ahogy egyre tovább őrzi őket a testünk, egyre tompultabbnak, lelassultabbnak érezhetjük magunkat tőlük, esetleg fájdalmak formájában jelentkezhetnek, akadályozva lényünk harmonikus működését. Ahogy az évek múlásával egyre többet gyakoroljuk a befelé figyelést, egyre tudatosabbá válunk  a belső folyamatainkra.

A megfigyelést, tudatosítást követi a szándék, a változtatás szándéka, hogy irányításunk alá vegyük ezeket a folyamatokat, a blokkolt területeket nyitogatni kezdjük, felszabadíthassuk. Erre a jógában több lehetőség is van, fizikai síkon az ászanák, energetikai síkon a pránayama (az életerő, az energiák irányítása), mentális síkon a kontempláció, meditáció.

A mai rövid videóban az ászanák végzésén keresztül tapasztalhatjuk meg, hogy milyen változásokat hoz, akár csak néhány térteremtő mozdulat. Javaslom, hogy minden egyes mozdulatsor után iktass be egy rövid érzetfigyelést, minősítés és ítélkezés nélkül, mintha külső szemlélőként figyelnéd a történéseket.

 

Örömteli gyakorlást!

OM, OM, OM


korábbi 12 rész visszanézhető blogunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás