Dobozi-Dudás Bernadett írása


A múlt heti kádas játékunk nagy érdeklődése után, most egy szabadtéri, csoportos játékot mutatunk. Még ha elég esősen is indul az idei nyár, amikor csak tehetjük játsszunk a friss levegőn a gyerekekkel! A héten elkezdődött a tábor időszak is a Vörösmarty Művelődési Házban, ez a játék pedig témától függetlenül bármelyik csapatot egyhamar összeráz, így érdemes bemelegítő feladatként használni.

Életkor: 6 éves kortól

A helyszín: egy tisztás, de igazából szinte bárhol lehet játszani, ahol van egy kis szabad terület

Létszám: minimum 5 fő

A játék célja: ügyesség, koncentráció, taktika

Kellékek: 20 kisebb fadarab vagy kavics; kendő vagy sál

 

A játék kezdete: 

Az erdő közepén egy hatalmas bükkfán él egy mókus. Nyáron élelmet gyűjt, hogy legyen mit ennie télen, amikor mindent hó borít. De a huncut kis egerek kilopják az összegyűjtött diót. A mókus megpróbálja őrizni a diókat, de a kis egerek nagyon okosak, és néha túljárnak az eszén.

A játék menete:

Egy önkéntes jelentkező lesz a mókus, aki megpróbálja megvédeni a diókat. Bekötött szemmel egy halom dió felett (20 fadarab vagy kavics) guggol. A csoport többi tagja (az egerek) egy 10-15 méterre levő egérlyuk biztonságban vannak.

Jelzésre megpróbálják ellopni a diókat. A mókus nem mozdulhat el a helyéről, csak a karjaival védheti a diókat. Ha megérint egy egeret, az kiesik, többet nem próbálkozhat. Minden egér egyszerre csak egy diót lophat el, amit vissza kell vinnie a bázisra, s csak azután indulhat újra. A játék végén összeszámolhatjuk, hogy a furfangos kisegerek egyenként mennyi diót gyűjtöttek össze, vagy hogy mennyi diót mentett meg a mókus a játék ideje alatt.

A játék lehetséges variációi: 

Jó kikapcsolódást, szép hétvégét kívánunk!

 


Forrás: Több mint játék – szabadtéri játékok gyerekeknek és fiataloknak című kiadványa


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás