Foto: hovamenjunk.hu

Az ember ősidők óta szobrot állít a jelentős uralkodóknak, hősöknek, isteneknek és istennőknek. De állítunk szobrot valaki vagy valami emlékére is, megfogalmaz általa érzéseket, gondolatokat, vagy épp üzenni próbál az alkotó szobrai által valamit.

Politikai szobrok

Bizonyos szobrok azzal a céllal készülnek, hogy emlékeztessenek a szabadságra, illetve az összetartozás érzését vagy politikai gondolatokat közvetítsenek.

  1. Haza anyácska hív – 85m, Volgográd, Oroszország, 1967 – A sztálingrádi csatának (1942), a német csapatok feletti szovjet győzelemnek állít emléket.
  2. Anyaföld – 62m, Kijev, Ukrajna, 1981 – A nőalak a Szovjetunió erejét és a II. Világháborúban aratott győzelmet szimbolizálja.
  3. Afrikai reneszánsz emlékmű – 49m, Dakar, Szenegál, 2010 – Afrika legmagasabb szobra egy karján gyermeket és asszonyt tartó férfialakot ábrázol, aki a tenger irányába tekint.
  4. Szabadság-szobor – 46m, New York, USA, 1886 – A „Szabadság asszonya” egyik kezében fáklyát, a másikban egy kőtáblát tart. Tudtad, hogy a szobor 28 tonna rezet és 113 tonna acélt tartalmaz?
  5. A Dzsucse-torony szobrai – 30m, Phenjan, Észak-Korea, 1982 – A háromalakos szobor egy parasztot, egy munkást és egy értelmiségit ábrázol.

Történelmi szobrok

Az egyes nemzetek gyakran állítanak szobrot történelmünk leghíresebb – valóságos vagy legendás – alakjainak.

  1. Jen-ti és Huang-ti – 106m, Csengcsou, Kína, 2007 – A kínai nemzet megalapítóinak tekintett két legendás császár fejszobra.
  2. Nagy Péter – 96m, Moszkva, Oroszország, 1997 – Az I. Péter cár által alapított orosz flotta fennállásának 300. évfordulójára állított szobor.
  3. Kuan-ti – 61m, Jücseng, Sanhszi, Kína, 2010 – A kínai hadistenként tisztelt hadvezér, Kuan-ti (160-219) szülőhelyén felállított szobra.
  4. Siva – 44m, Chitapol, Katmandu, Nepál, 2012 – Siva, a hindu isten bal kezében háromágú szigonyt tart, jobb kezét pedig áldásra emeli.
  5. Murugan – 43m, Batu barlangok, Gombak, Malajzia, 2006 – A szobor a Murugan hindu isten tiszteletére kialakított barlangszentély előtt áll.

Érdekességek még a nagyvilágból

Haza kedvenc

A Citadella tetején álló Szabadságszobron át a tatai turulig sok ismert, és méltán híres szobor található Magyarországon is. A haza kedvencek azonban az utóbbi időben egyre több helyen felbukkanó kis Kolodko szobrok.

Mihail Kolodko ukrán-magyar (kárpátaljai) származású szobrászművész, aki 1978-ban született Ungváron. 2002-ben diplomázott a Lembergi (Lviv) Művészeti Akadémia Monumentális szobrászat szakán. Eleinte nagyméretű köztéri szobrokat alkotott, ez volt művészete középpontjában. Számára egy szobor a csendes kifejezés leghangosabb művészete. 2017 óta lakik Magyarországon. Nálunk főleg miniszobrairól híresült el. A miniszobrok helyét ábrázoló térképet ezen az oldalon találod.

J.K.


Forrás: Mi és hol van a világon? – HVG Könyvek, olyanjo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás