Jarabin Kinga írása


1887-ben ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerület orvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt. Ekkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, valamint mentéstanban jártas szakembereket képez.
Jó tudni!
Magyarországon kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert; bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is. A keringésmegállás oka leggyakrabban a szívben hirtelen fellépő ritmuszavar.
A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye, ezért nagyon fontos a korai mentőhívás, és a mentők kiérkezéséig az újraélesztés megkezdése.
Tudták, hogy a Vörösmarty Művelődési Házban is található Automata Külső Defibrillátor (AED)?

„Ez az egyszerűen kezelhető eszköz segítségünkre van az újraélesztés során: felhelyezése és bekapcsolása után hangosan utasít a további teendőkre, valamint, ha a keringésmegállást a szívben lévő elektromos káosz (kamrafibrilláció) okozza, a készülék ennek felismerése után lehetővé teszi elektromos sokk leadását (defibrillálás). Ezzel a biztonságosan leadott elektromos sokkal megszüntethetjük a máskülönben halált okozó ritmuszavart, és lehetőséget adunk a szív újraindulására. A defibrillátor csak az elektromos sokkot képes leadni (szükség esetén 2 percenként ismételve), természetesen a mellkaskompressziót és a lélegeztetést továbbra is a segélynyújtónak kell végeznie.”


Kezdőkép: eletszepitok.hu

Forrás: Újraélesztés (reanimatio.hu)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás