Emu tollából


Óvatosan, csak egy csipetnyit kóstoltam meg a Gyomor Napalmból. Nem ütött be azonnal, de aztán, ahogy kell, könnyeket csalt a szemembe.

A Scoville-skála szerinti 1.000.000 SHU erősségű Naga Jolokia paprikából készült különlegesség nem a legerősebb volt a standokon. Erősebbet azonban nem kívántam. Nekem már fájt volna.

Kedves ismerősünk ajánlására és meghívására látogattunk el a Nagymarosi Csípős Fesztiválra.

Idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő gasztronómiai esemény nem csak a csípős ízek kedvelőinek és „gasztromazochistáknak” volt érdemes felkeresni. Kézműves finomságok és szórakoztató programok várták a látogatókat.

Kényelmes tempóban motoroztunk az egykori lovagi tornák színhelyére. Pest megye, s talán Magyarország egyik legszebb panorámájával rendelkező főterén a borús idő ellenére érkezésünkkor meglepően sokan voltak.

Első teendőnk a kávés kocsi felkeresése volt. Egy-egy chilis kávéval megágyaztunk a kóstolásra váró csípős készítményeknek.

Minden egyes standnál megálltunk és kóstoltunk. Társaságunk egyik tagja már rendelkezett némi rutinnal, és hozott magával házi tejet. Mint mondta, a kapszaicin felszívódik a tejzsírban így kevesebb jut el belőle a fájdalomreceptorokig. Más praktikák is vannak, neki ez vált be a legjobban.

Aki nincs hozzászokva, annak kóstolni is csak módjával, óvatosan volt ajánlott. Néhány paprikától még a gyakorlott ínyencek is megkönnyeztek. Ilyen volt a fentebb említett, Paprika Tanszék által készített Gyomor Napalm chilikrém. Nem tudom mi lett volna, ha nem egy cseppnyit, hanem egy körömnyit ízleltem volna meg.

Volt még pár, más jellegű kézműves termék, amiből kóstolni és vásárolni is lehetett, de ez a fesztivál valóban csak a Chili ünnepe volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás