Emu tollából


Vasárnap hajnalban a borotvámat keresem. Fél hetet mutatott a Tissot. Késésben vagyok.

Innentől a borotva hiánya mintha megszűnt volna és a nejemet el kezdte foglalkoztatni a kérdés, amit óvatlanul hangosan tettem fel.

Hetek teltek el mióta utoljára kettesben voltam vele. A nyári szünet ideje alatt ritkábban jutok le hozzá. Azonban adódott egy jó indok a randevúra. Hetek óta terveben volt egy közös motorozás a márkatársakkal. Még egy szerényebb útvonalat is összeállítottam. Utólag bevallom túl hosszúra sikeredett, így alig tudtunk megállni az útba eső látványosságoknál.

Szám szerint egynél sem. Pedig néznivalóból akadt bőven. A teljesség igénye nélkül a következő néhány sorban megemlítek párat.

Az első látnivaló, amit nem néztünk meg az Alcsúti Arborétum volt. Ott egy-két órát eltölthettünk volna, hiszen az arborétumban nemcsak az ősfák árnyékában sétálhatunk, hanem a Habsburg kastélyt vagy a Medveházat is felkereshetjük. Hozzáteszem – bár minket nem érintett- egy különleges természeti jelenségnek is részesei lehetünk. Június második felétől, esténként a szentjánosbogarak rajzását csodálhatjuk meg. Ezzel kapcsolatban érdemes nyomon követni az arborétum honlapját.

Szerencsére komoly férfiakkal motoroztam együtt, így a második útba eső látványosság, a Vérteslovas Erdei Iskola és Szabadidőpark kihagyása nem okozott nekik csalódást. Itt jegyzem meg, nagyon jól tettük, hogy kihagytuk. Nem vagyok benne biztos, hogy előjegyzés nélkül fogadtak volna minket.

Csákváron lassítás nélkül hajtottunk el az ország motorosai körében igen népszerű fagyizó, a Csuta Cukrászda előtt. Jól is tettük, mert így legalább nem jutott eszünkbe megnézni az Eszterházy-kastélyt. Kastélyból úgyis akad szinte minden közepestől nagyobb faluban egy. Csákváron találjuk még a Haraszt-hegyi tanösvényt, ami megint csak nem volt érdekes számunkra. Ki akar sétálni motorozás közben? Ha úgy vesszük nem maradtunk látnivaló nélkül. A Csákvárról kivezető útról jobbra nézve egy pillanatig láttam a Lőportornyot. Szerintem a többiek is látták.

A csákberényi Vértesi Panoráma Tanösvényt nem is említem.

Az ötödik látnivaló Csókakő vára volt. A 81-es úton Mór felé haladva több másodpercig a tekintetünket az útról levéve nézhetjük a távolban magasló romokat, ahogy még utolsó erejükkel is azt sugallják: Gaja-patak völgye biztonságban van. Természetesen itt sem álltunk meg.

Az első pihenőnket Móron egy benzinkúton ejtettük meg. Ugyan senki nem tankolt, és a shopba sem vásároltunk, de legalább nem láttunk itt sem semmi érdekeset.

Rövid pihenő után folytattuk utunkat. Öt motor, öt motoros. Óriási hangulat, színes egyéniségek.

Kisbéren a Mini Magyarország Makettpark az, amit elkerültünk. Amúgy is kicsi a világ, szokták mondani.

Bakonyszombathelyen nem lassítottunk semmi kedvéért. A térkép szerint Bakonybánkon a Hunkár-kastélyt hagytuk ki. Megint egy kastély. Uncsi lett volna.

A hatodik nagyobb látnivaló a Cseszneki vár volt. A 82-es számú úton Zirc felé motorozva balra nézve ugyan látható volt, de így a kanyarokat sem tudtam élvezni és a várat is csak futólag láthattam. Kifejezetten sajnálom, hogy nem terveztem bele a túrába. Zircre érve, a motoros barát MOL kúton megtartottuk szám szerint második pihenőnket. Fél órát időztünk itt kb. tankoltunk is, és egy üdítő is belefért.

Zircen annyi látnivaló van – Bakonyi Természettudományi Múzeum, Ciszteri Apátság Arborétum, Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye stb. -, hogy egy teljes hétvégét el lehet tölteni a Bakony Fővárosában. Természetesen mi egyet sem néztünk meg az említett nevezetességek közül. Szorított az idő. Indulnunk kellett tovább. Mindenki haza szeretett volna érni estére és még a túra több, mint fele hátra volt, de erről a jövő héten olvashattok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás