Emu tollából


A napkelte Esztergom városában ért. Hétvégi motorozásom első, magyarországi szakaszán túl vagyok. A Guzzit teletankoltam jó magyar kilencvenötössel. Onnan alig 180 kilométert kellett megtennem a Közép-Szlovák hegységen át a Szlovák-Morva Kárpátokig, ahol az egykori Nagy-Magyarország határánál találkoztam egy csehországi márkatárssal, morvaországi Ottóval Koprivniceből, aki már-már zavarba ejtő szívélyességgel fogadott otthonában és látott vendégül a hétvégi Morva-Sziléziában tett látogatásom alkalmával.

Ismeretségünk Ottóval az augusztusi MotoGuzzi Weekendre nyúlik vissza. Csehországban már az Ő felvezetésével tettük meg a Fehér Kárpátokon át vezető utat Koprivnice városáig, ahol otthonába érkezve felesége finom ebéddel fogadott.

Szombat délután bejártuk a belvárost, kora estétől pedig cseh sörök és Unicum társaságában beszélgettük magunkat az éjszakába. Koprivnice városa nem sok látnivalót rejt, képe lakótelepi hangulatot áraszt. Látszik, hogy egykoron nagyobb élet volt ott. Környékén azonban több történelmi látványosság és túrázási lehetőség is van. Egy csillagtúra központjának tökéletes választás a Stramberk, Pribor, Hukvaldy háromszög legyen szó motoros, kerékpáros vagy gyalogtúráról.

A város kétségkívül legnagyobb látványossága a Tatra múzeum. A Tatra teherautókat a szocialista Magyarországról mindenki ismeri. A szocialista blokk szétesése után, mint minden akkori autógyár a Tatra is hanyatlani kezdett, a túlélésért küzdött. Mostanra azonban az elmúlt évtizedek viszontagságaiból kilábalóban lévő márka hosszútávú tervei ismét felvirágzásnak indították a nagymúltú várost. Ezt semmi sem tükrözi jobban, mint a megújulás alatt álló városközpont, valamint a kor minden követelményének megfelelő múzeum, ahol szemünk előtt elevenedik az autógyár története.

Egy koprivnicei látogatást ajánlok mindenkinek, aki szeret kirándulni, motorozni, kerékpározni, érdeklődik az autógyártás iránt, szereti a sört és van legalább 4-5 napja a felsoroltakra.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás