Betti írása


Kisgyermekkorom óta rajongásig szeretem az állatokat. Kutya, macska, hörcsög, pinty és a hozzájuk kapcsolódó ma már vicces sztorik végig kísérték gyermekkoromat, de erről majd egy következő történetben mesélek.

Körülbelül tíz éve terveim közt szerepelt, hogy tyúkokat szeretnék tartani, de valamiért ez minden évben elmaradt. Az első és legnyomósabb ok az volt, hogy nem volt tyúkól az udvaron és ugye azt valakinek meg kellett volna csinálni. Aztán jött a többi ürügy, úgyis elköltözünk (ami végül meg is történt, aztán a visszaköltözés is) nem gazdaságos stb.

Tavaly mégis úgy döntöttünk belevágunk. Az ól és az udvar még nem volt kész, mikor kislányom hazahozott három kiskacsát.

Persze rögtön kaptunk instrukciókat, hogy kell őket tartani és mindenképpen vigyük be meleg helyre őket, mert kint még hidegek vannak. Így történt, hogy a három hápogós egy hétig lányom szobájának melegét élvezhette.

Ezzel egy időben el is dőlt, hogy ők házi kedvencek lesznek nem haszonállatok. A család férfi tagjai persze nem osztják véleményünket, legalábbis nyíltan nem. Ők csak akkor ajnározzák őket, amikor azt hiszik, hogy nem látja senki. Azért mikor látom a befogadó képességüket ami a takarmányt illeti, gondolkodóba esem, hogy biztos jó döntés volt-e. Ennyi kedvenc sok lesz egy kicsit a jóból.

Természetesen azóta gyarapodott az állomány némi haszon reményében, egy kis tojás, egy kis hús… de csak nem akartak elkezdeni tojni.

Kis idő elteltével rájöttünk, hogy itt bizony haszon nem várható, sőt a hit, amiben éltem, hogy nekik csak takarmányra és zöldfélékre van szükségük elég hamar megdőlt.

Viszont végre gyarapodott a tojások száma. Volt öröm és boldogság, így ki van zárva, hogy megegyük őket hisz erre vártunk hónapokig. Ezért a húst továbbra is a boltban vesszük, amiért persze minden alkalommal meghallgatom párom dünnyögését: „még jó, hogy otthon tele van az udvar tyúkkal”.

Ja és persze egy szem gyermekem jóvoltából lett még két ingyenélőnk, csak mert cukik.

Így már öt kacsa éli hosszú boldog életét nálunk. Néha összeveszünk azon, hogy ki szedheti össze a tojásokat mert ez a legjobb része az egésznek. Mikor lemegy az ember a tyúkudvarba és számolgatja az aznapi „termést”.

Egyszóval tyúkokat tartani nem gazdaságos egy kicsit sem, de úgy kimenni a kertbe, hogy van benne élet mégis megéri.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás