Mezei Eszter írása


Reggel mindig rohanok. Soha sincs se kedvem, se időm sündörögni a konyhában. Edzőként viszont tudom, hogy az egyik legfontosabb étkezés a reggeli és nem szabad kihagyni. Ha kihagyom a reggeli étkezést, megpecsételheti az egész napomat. A szénhidrátban gazdag étel nem jó választás reggelire (ilyen például a fehér kenyér vagy tésztafélék, stb.), mivel hirtelen felmegy a vércukor szintünk, ezért pár órával később, hirtelen le is csökken, ezért nagyon éhesek leszünk. Ha a vércukorszint-ingadozás már délelőtt jelentkezik, akkor végig kísérheti az egész napunkat, aminek szintén a túl sok étel fogyasztás lesz az eredménye. Ezért én a lassú felszívódású szénhidrátokat részesítem előnyben és az sem árt, ha fejérjét is fogyasztunk az első étkezéskor. A legújabb kutatások szerint a reggeli elhagyása olyan folyamatokat indít be az agyban, amelyek következtében napközben jobban kívánjuk a magasabb kalóriatartalmú ételeket.

Én a zabkására és ha nincs időm főzőcskézni reggel, akkor a SMOOTHIE-ra (turmixra) esküszök. Gyors, 2 perc alatt megvan és minden tápanyag és vitamin megvan ahhoz, hogy a szervezetem is felébredjen.

A kedvencem a következő:

Ezt az egészet 1 percig turmixolom (botmixer, turmixgép) és ennyi. Két felé osztom, így a tízóraim is megvan. Útközben és edzéstartás közben is tudom fogyasztani. A spenóttól elég bizarr a színe, de higgyétek el, nincs zöldség íze a smoothie-nak.

A spenót, bőséges forrása a vasnak és a klorofillnak. De van még valami ezen kívül is. Minden orvos ajánlja a fogyasztását a várandós és szoptató anyukáknak, a növésben levő gyerekeknek, és mindazoknak, akik vérszegények. Mára köztudott, hogy a spenót vastartalma sokkal jobban megfelel az emberi szervezet szükségleteinek, mint a vörös húsok, ráadásul mindez kevés kalóriával, és zsír nélkül.

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.  Káliumtartalma a csontjainkat is védi, stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól, gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.

A chia magas ásványi anyag és vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A benne lévő kalcium, foszfor, mangán elsősorban a csontok egészségéhez járul hozzá, megerősíti azokat, véd a csontritkulástól, amely többnyire nőket érintő betegség, így sokkal többet kell tennünk a megelőzés érdekében, mint férfitársainknak.

Szóval ha gyorsan szeretnél laktató egészséges reggelit készíteni, dobd a turmixgépbe a hozzávalókat és 1 perc alatt készen is van. Nálam a gyerekek is nagyon szeretik! Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok hogy ízlik Nektek!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás