Nagy sikere volt az agyagozásnak a Művházban

Dobozi-Dudás Bernadett írása


A márciusban kezdődő új, kézműves foglalkozásunk első órája sajnos a vírushelyzet beköszöntével elmaradt, így alig vártuk, hogy szeptemberben eljöjjön hozzánk Csernicsek Sz. Annamária és elindulhasson pénteki kreatív foglalkozásunk.

Az első alkalommal az agyagozás témáját választotta, méghozzá szappantartót készíthettek az érdeklődők. Semmilyen előképzettség nem volt szükséges hozzá, olyan anyagot hozott, amivel nagyon könnyű dolgozni. Így a résztvevők garantált sikerélménnyel távozhattak. De nézzük, hogyan zajlott lépésről-lépésre az egyedi tárgyak készítése, amire legnagyobb örömünkre kicsik és nagyok egyaránt érkeztek:

  • Elsőként lapra gyúrták az agyagot, pont úgy, mintha egy finom süteménytészta készülne.
  • Méretre vágták attól függően, ki milyen formát álmodott meg.
  • Ez után jött a felület mintázása. Volt aki csipke mintát használt, volt aki rajzolt bele, némelyik rusztikus lenyomatott kapott, aki pedig névre szóló terméket szeretett volna a betűpecsétet választotta.

  • Fejjel lefelé szárították őket egy kis ideig, hogy olyan állagú legyen, amit már lyukasztani lehet.

  • Rákerültek a lábacskák, kiszintezték, hogy biztosan egyenesen álljanak majd a mosdókagyló szélén.

  • Ez után egy kis hajszárítózás következett, aminek segítségével bőrkeménységűre szárították a termékeket, így már következhettek az áttörések, amire azért volt szükség, hogy a szappan alatt összegyűlő víz szabadon távozhasson majd használat közben.

  • Végezetül az apró repedéseket szivaccsal eltüntették, az elkészült darabokat pedig 1-2 napra állni hagyják a teljes száradáshoz.

Következő alkalommal folytatódik az agyagozás, az egyik csoport folytatja a már elkezdett szappantartókat, ők színezik a már kiszáradt termékeiket, az újonnan érkezők pedig elkészíthetik saját szappantartójukat a fent említett módon. Így jövő pénteken (2020. szeptember 25-én) ismét várjuk a kreatívkodni vágyókat 16.30-ra a Művelődési Ház Bársony termébe. Az újonnan érkezők anyagköltsége 500 Ft lesz.

Friss információkért csatlakozz Facebook eseményünkhöz, itt osztjuk meg hétről hétre, hogy milyen témával várjuk a kedves érdeklődőket.


Fotók: Dobozi-Dudás Bernadett


Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük