Online kreatív workshop 6. rész – Pontfestés

Csernicsek Sz. Annamária – Csöpi írása


A múltheti projekt folytatásában pontfestéssel dekoráljuk a tündérkertünk kövecskéit, vagy teljesen fügetlenül bármi más dekorálásához is alkalmas ez a tehnika. Valljuk be, sok helyen jól mutat az ilyen szines mandala, legyen az fafelület, kövecske, üveg, bögre, doboz, ékszer vagy poháralátét.

Egy pár alapvető irányelv következik, ami megkönnyítheti a munkánkat és egyből sikerélményünk lesz.

Eszközök – Egyenlőre improvizálunk és a legegyszerűbb, itthon található eszközöket fogjuk használni, ha valaki esetleg nagyon megszeretné ezt a tehnikát, könnyen beszerezheti a célszerszámokat is. Szükségünk lesz egy pár fogpiszkálóra, fülpálcikára és egy radíros ceruzára, de használhatunk bármilyen kerekített végű pálcikát, ecsetvéget, gombostűt stb.

Amikor ez megvan , próbáljuk ki egy papírdarabkán, hogy melyik eszköz milyen nyomot hagy. Sorakoztassuk fel őket nagyságrendileg, az eszközöket a saját pontocskájuk mellé, le is fotózhatjuk a sorrendet, hogy könnyebben megjegyezzük.

Minta– Kereshetünk már kész mintákat, használhatunk bonyolult sablonokat vagy spontán, intuitív módon is alakulhat a történet. Én az utóbbit szeretem jobban,ettől lesz igazán izgalmas, egyedi. A lényeg, hogy megjelöljük a mintánk közepét, kiinduló pontját, ettől lesz az egész hatás harmonikus, legyünk pontosak, ha szimmetrikus végeredményt szeretnénk.

Festék– Sokat lehetne a festékről beszélni, az állaga ami azomban a legfontosabb. Tapasztaljuk ki, hogy mennyire érdemes felhiggítani ahhoz, hogy szép nyomot hagyjunk az eszközünkkel.

 • Amikor olyan eszözt használunk, aminek a vége lapos, arra ügyeljünk hogy, csak a végére jusson festék, különben a pontocskánk maszatos lesz.
 • Ha azt szeretnénk, hogy minden pontocskánk egyforma legyen, minden alkalommal mártsuk be a festékbe, időnként töröljük tisztára.
 • Egymás utáni lenyomat esetén a pontocskák mérete csökken, ha nem mártjuk bele a festékbe a pálcikánkat minden alkalommal.
 • Íme a legegyszerűbb tehnika kezdőknek, gyerekeknek:Hogyan javítsuk ki a hibákat?
  • Legyen kéznél nedves törlőkendő, fülpálcika, ha gyorsan reagálunk, nyom nélkül eltüntethetjük a hibát.
  • A száraz festéket alkohol és fülpálcika segítségevel tudjuk eltávolítani.
  • A festés befejeztével mossuk, vagy legfeljebb áztassuk be az ecseteinket, eszközeinket. Ha vízben oldódó, akril festéket használtok mint én, elegendő csak vízben áztatni eszközeiteket.

   

  Remélem élvezetes időtöltés lesz számotokra!


  Csöpi korábbi blogbejegyzései kreatív workshop témában ITT.

 

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük