Csernicsek Sz. Annamária – Csöpi írása


Az elmúlt hat évben kerámiával foglalkozom, egyébként polgári szakmámat tekintve gépészmérnök vagyok és munkaszervezésből doktoráltam.  A kreativitás mindig is szerves részét képezte életemnek legyen az selyemfestés, varrás, kötés, horgolás, hímzés, divatékszerkészítés, grafikai forma tervezés, belső építészet, kertészkedés vagy akár a tánc. Az önkifejezés kézművesi formája minden tekintetben új kihívások elé állít.

Remélem velem tartasz egy közös kreatív kalandozásban ahol új forma világokat fedezünk fel.

Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban legkülönfélébb anyagokból fogunk dísztárgyakat varázsolni.

Feltételezem, hogy minden háztartásban található liszt, só vagy étkezési keményítő, szódabikarbóna és némi víz bázisú festék anyag (akril). Most bemutatom nektek hogy az említett élelmiszerekből, hogyan lehet kreatív tárgyakat készíteni.

Só-liszt tészta

1 adag liszt

½ adag só

½ adag víz

Hófehér gyurma

2 adag szódabikarbóna

1 adag (kukorica) étkezési keményítő

1+1/4 adag víz

A fényképen látható gyurmát az utóbbit recept alapján készítettem el, 1 adag=2 dl.

A porokat összekeverjük, majd a vizet hozzáadva elkeverjük. Alacsony lángon “főzzük”, míg  sűrű gyurma állagú nem lesz. Ezután azonnal fóliába becsomagolva hagyjuk kihűlni, ami azért fontos hogy a gyorsan száradó gyurmán ne keletkezzen kéreg a száradástól, mert akkor csomós lesz.

Amikor kihűlt (nekem a hidegen már fél óra után), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más gyurmával (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn fog megszáradni.

Egy pár csepp akril festékkel összegyúrva is gyönyörű árnyalatokat lehet létrehozni. Természetesen száradás után is lehet festeni, dekupázs tehnikával díszíteni vagy lakkozni, én friss állapotban csillámot dolgoztam a gyurma felszínébe.

Ha azt szeretnénk hogy illatos legyen, egy pár csepp illóolajat is gyúrhatunk a kihűlt masszába. A maradék masszát jól elzárva még sokáig lehet tárolni a hűtőben.

A kivágott formák peremén a sorjázott felületet nedves ecsettel elsímítottam, hogy száradásnál ne repedezzen. Száradásnál érdemes időközönként megfordítani a formákat hogy egyenletesebben száradjon ill ne vetemedjen meg.

Jó szórakozást!

Az alábbi fotó illisztrálja milyen díszítési technikára alkalmas az elkészített gyurma.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás