Dobozi-Dudás Bernadett írása


Egy kihívásokkal teli év végéhez közelítünk. A koronavírus-járvány és a tavasszal kihirdetett vészhelyzet mindannyiunk életét felborította és úgy tűnik nem is mostanában lesz vége. Kijárási korlátozás, digitális oktatás, home office, folyamatos szorongás és kilátástalanság. A neheze viszont most jön: a szeretet ünnepe, amikor még azok a családok is találkozni szoktak, akik egész évben nem láthatták egymást.

Hogyan élhetjük át a legszentebb ünnepet a családunktól távol? Mi lesz azokkal az idősekkel, akiket félt a családja, így hónapok óta nem találkoznak annak ellenére, hogy egyedül él?

A legfontosabb talán, hogy ne mondjunk le (főleg előre) a szép karácsony lehetőségéről akkor sem, ha a körülmények jelenleg nem a legideálisabbak. Idén talán picit többet kell tennünk, jobban kell akarnunk, hogy ünnepi hangulatba kerüljünk, és az előkészületek is több energiába fognak telni. Kezdjünk hozzá kicsit hamarabb, a kijárási korlátozások miatt talán erre legalább több időnk jut. Vonjuk be a szűk családunkat, a háztartásunkat, és örüljünk annak, hogy ők velünk vannak minden este. 

Ahelyett, hogy mérgesen rúgnánk bele a karácsony feliratú dobozba, vegyük elő hamarabb a megszokottnál. Talán furcsán hangzik, de a díszlet, a dekoráció sokat segít hangulatunkon. Díszítsük fel a házat, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol a legtöbbet tartózkodunk! Gyújtsunk meg egy fahéj illatú gyertyát és süssünk a családnak egy narancsos kalácsot. Próbáljuk megtalálni azokat az apró örömforrásokat, amik eddig a nagy karácsonyi őrület miatt elmaradtak. 

A technológiára szerencsére ez esetben is számíthatunk. Csináljunk családi csoportot és még az ünnepek előtt tanítsuk meg a nagyit videóchatelni! Ezzel a megoldással akkor is élvezhetjük a szeretteink társaságát, ha nem tudunk egy időben, egy helyen összegyűlni. Süssünk közösen a nagymamával, a technika ma már csodákra képes és az unokák idén is elmondhatják, hogy a nagymama receptje alapján elkészült süteményt ették. A nagy karácsonyi nosztalgiázásokról sem kell lemondanunk, sőt a beszélgetés így még koncentráltabb is lehet, hiszen jobban kell figyelni egymásra. De a nagy társasjátékozások alkalmával sem okoz gondot a távolság.

Idén talán még fontosabb gondoskodnunk másokról. A szomszéd néni egyedül ünnepel? A testvéred nem tudott hazajönni külföldről? Gondolj rájuk, szerezz nekik apró meglepetéseket. Küldj csomagot, amibe saját készítésű ajándékodat rejted, süss sütöményt a szomszédoknak!

Meghitt készülődést és jó egészséget kívánunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás