Jarabin Kinga írása


„Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.” 

(Virginia Satir)

Szeretetünket számtalan módon kifejezhetjük: ajándékkal, segítségnyújtással, jó szóval, megbecsüléssel és érintéssel. Egy kitárt kar a világon mindenhol a békesség, a jó szándék, a másik szeretetének és befogadásának jele.

Július első szombatja Magyarországon a Nemzeti Ölelés Napja.

Az elmúlt években saját bőrünkön is megérezhettük, mit is jelent szeretteink közelsége, ölelése, vagy épp annak hiánya. De mit is mond erről a tudomány?

Bárdos Sándor pszichológus, a Kodolányi János Főiskola tanára különbséget tesz ölelés és ölelés között is, véleménye szerint az érzelmi töltettel rendelkező ölelés az, ami hatásos és nélkülözhetetlen a gyermek pozitív fejlődése érdekében. Mostanra már számos kísérlet bizonyítja, hogy az a gyerek, aki nem kap elég törődést, ölelést, simogatást, felnőttként maga sem lesz képes azt megadni másoknak. A szerető érintés hozománya a pozitív énkép, a kiegyensúlyozottság és a jobb teljesítmény is. (Forrás: feol.hu)

Az ölelés tehát minden kétséget kizáróan szükséges, fontos, és mindenképp megéri, mert miközben adunk, még kapunk is.

A vírustól és annak hatásaitól félve vontuk meg mindezt – részben, vagy teljesen – önmagunktól és hozzátartozóinktól. Ne feledjük azonban, hogy a legnagyobb betegség az életben a szeretet hiánya. Itt a nyár, lassan talán lekerülhetnek a maszkok is. Értékeljük azt, akink, amink van. Gondoskodjunk, törődjünk, tegyünk jót, amíg lehet és ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben az életünkben, számoljuk meg a napi ölelésadagunkat, és bátran emeljük a számot. Túladagolás kizárt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás