A Másik Kulturális Egyesület egy 2017-ben alakult közhasznú civil szervezet, amelynek tagjai a színház, a film, a zene, a képzőművészet és a vizuális művészetek különféle képviselői. Alkotásaikban nem megszokott módon beszélnek korunkat érintő problémákról, miközben folyamatos kérdésfeltevésre és önvizsgálatra késztetik nézőiket.

Repertoárjukon a szórakoztató előadások mellett olyan témák is helyet kapnak, mint a párkapcsolati válság, a környezettudatosság, a múlt érvényes feldolgozása, valamint az önbíráskodás. A műsoron lévő produkciók között találjuk A mi osztályunkat, Az óceánjárót vagy a Köveket.

Kultúrházak Éjjel Nappal programsorozatunk keretén belül 2023. szeptember 23-án, szombaton 19 órától A mi osztályunk című színházi darabot tekinthetik meg előadásukban a Vörösmarty Művelődési Házban.

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel – zsidó – német – orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt gyűlöletté alakulnak át.

A konfliktus olyan ütközés, melynek során igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek kerülnek egymással szembe. Egy olyan folyamat eredménye, amelyben valaki úgy érzi, hogy a másik fél egy számára fontos ügy megvalósításában akadályozza. A konfliktus összeegyeztethetetlen különbségeket jelent, ami ellentéthez vezet. Egymás ellen irányul. Erős érzelmi töltése van. Indulatok kísérik. De vajon ez az indulat arányos a konfliktus valódi súlyával? Mennyire befolyásolja a döntést az egyén személyisége és környezete?

A döntés formális választást jelent. Alternatívák, legalább két különböző cselekvési forma között. A nem-cselekvés is a lehetőségek közé tartozik. A döntés objektív kényszer, melyhez tudnunk kell, hol vagyunk, mit akarunk, hová akarunk eljutni. Maga a döntés lényegében két mozzanatból áll: a mérlegelésből és a választásból.

Mi vajon hogyan döntenénk, és viselkednénk, ha épp a felhőtlen ifjúságunk küszöbén törne ki a világháború, és átsöpörne az osztályunkon a bolsevik diktatúra, a fasiszta terror, majd a kommunista önkényuralom? Meg tudnánk őrizni emberi mivoltunk, méltóságunk, a hitünk és a barátságainkat is?

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége. A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatre-ben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték.

A szerzőről.

Tadeusz Słobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, rendező, dramaturg, színházkritikus, a varsói Dráma Laboratórium magalapítója. 1955-ben lengyel katolikus-pravoszláv családban született Jenyiszejszkben, Szibériában, ahová szüleit az NKVD deportálta. Gyermekkorát a kelet-lengyelországi Bialystokban töltötte, „Európa és Ázsia határán”, ahol több vallás és kultúra létezett egymás mellett, s e kölcsönhatásból nemegyszer paradox helyzetek és groteszk történetek születtek. Słobodzianek nem csupán geográfiai értelemben a határvidék írója, hanem egy átmeneti időszak, a XX. század végének és ezredforduló korának krónikása. A szárnyaszegett értékek időszakában egyre erősebbé válik a transzcendencia és a világ újbóli megváltása utáni vágy. Słobodzianek legtöbb drámája e zűrzavaros kornak, összekeveredett értékeknek és megzavarodott világnézeteknek görbe tükrét tárja elénk.

Jarabin Kinga írása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás