Hangoskodva, zenével, tánccal űzzük messze a telet február 3-án, szombaton a Művelődési Házban. Legyünk minél többen, hogy a hosszú, hideg tél vissza ne merjen jönni!

Farsangi hagyományok

A táncmulatságok legfőbb ideje a farsang volt, amely a fonóban vagy fogadott házaknál zajlott, nem utolsó sorban fontos szerepe volt a párválasztásban. A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, amelyhez szervesen hozzá tartoztak a népi hagyományban a jókívánságmondó szokások, azaz az elkövetkezendő esztendőre jó termést, szerencsét, egészséget kívántak a kimondott szó mágikus erejével. A farsang adott alkalmat a különféle maszkok, jelmezek felöltésére, ahol megjelenítették például az ördögöt, kereskedőt, állatfigurákat, az ijesztőnek, a csúfnak és a szépnek nevezett alakokat.

Fotó: csodasmagyarorszag.hu

Szombaton várjuk az egész családot a Művelődési Ház színház termébe. A jó hangulatról a táncmesterek Bleszák Léna és Baracskai Ádám gondoskodnak. A talpalávalót egész délután a Borlopó Zenekar biztosítja!

A Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium elhivatott pedagógusai, és az alakuló Fóti Szilfa Néptánc Egyesület tagjai a Vörösmarty Művelődési Házzal közösen azon dolgozik, hogy magas szakmai színvonalú, a közösségi együttműködésre nevelő, gyermek néptáncoktatás hívjon életre Fóton.

Célul tűztük ki a helyi hagyományok felkutatását és felélesztését, valamint Fót város „bekapcsolását” a magyarországi gyermek néptáncmozgalom vérkeringésébe. Szeretnénk megmutatni a gyerekeknek, hogy a néptánc ma is eleven valóság, mely elemi közösségalkotó erővel bír.

Az első lépések egyike a “Télűző Családi Táncház” megrendezése, melyre szeretettel várjuk a családok minden tagját, gyerekeket, szülőket, rokonokat, kicsiket és nagyokat továbbá baráti társaságokat egyaránt. A résztvevők, a táncházakra jellemző hagyományos módon, élő zenei kíséret mellett, táncmesterek segítségével ismerkedhetnek meg a magyar néptánc alapjaival. Lesz tánctanítás, össztánc, hangos vidámság és jókedv, hogy a tél messze szálljon!

Az I. Családi Táncházra a belépés díjtalan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás