Kevesen tudják, hogy az összekötő kapocs Németh Kálmán és Munkácsy Mihály között egy festőasztal, és három paletta, melyeket 1964. második felében talált meg a szobrászművész a Szépművészeti Múzeum pincéjében. Az elveszettnek hitt asztal megtalálásáról a következőképpen nyilatkozott a Hétfői Hírek 1964. november 23-i számában: „Az asztalka, sok más műtárggyal együtt, a háború idején a Szépművészeti Múzeum pincéjébe került. A szakszerűtlen tárolás miatt az idők folyamán darabokra esett –így akadtam rá egy gótikus faoltár romjai között.”

Munkácsy Mihály festőasztalának restaurálás előtti állapota, (1964-65). A kép forrása: Németh Kálmán Emlékház Adattára.

A kerekekkel ellátott, csavart lábú, téglalap alakú, légies hatást keltő bútort Munkácsy Mihály egyik festményén is megörökítette, melyen éppen alkotás közben láthatjuk a festőt saját műtermében. Munkácsy a kép középpontjában helyezkedik el – jobbjában ecsetet, míg baljában egy palettát tart, szuggesztív tekintetét alkotására helyezi. A festőasztalon ecsetek, festékkeverő edények hevernek. A képen feleségét, Cécile Papier-t is megfestette, amint Munkácsy éppen készülő tájképét vizsgálja. A párizsi Rue Legendre műterem idilli hangulata, pompája és eleganciája visszarepít minket a 19. századi francia arisztokrácia világába.

Munkácsy Mihály (1844-1900): Műteremben, 1876, Magyar Nemzeti Galéria. A kép forrása: wikipedia

A szenzációs felfedezést követően Németh Kálmán nyugdíjazásának évében állította vissza eredeti formájában a darabokban megtalált asztalkát. A fiókjaiban ekkor találta meg a három palettát is, melyeket restaurált. Az egyik nagyméretű paletta feltehetőleg szintén szerepel Munkácsy Műteremben című festményén. A szakszerű összeszerelés pillanatait nemcsak fényképek, hanem egy 1965 márciusában készült híradó részlet is megörökíti, mely itt tekinthető meg:

 

A szobrászművész-restaurátor tanítványa, Lakatos József segítségével végezte az asztal összerakását, akiből kiváló restaurátor lett: 1962-től már a Szépművészeti Múzeumban, majd 1974-ben a Magyar Nemzeti Galériában dolgozott nyugdíjas koráig.

Németh Kálmán szobrászművész-restaurátor és tanítványa, Lakatos József restaurátor a Munkácsy festőasztal összerakása közben, (1965). A kép forrása: Németh Kálmán Emlékház Adattára.
Munkácsy festőasztalának összerakása közben, (1965). A kép forrása: Németh Kálmán Emlékház Adattára.

Munkácsy Mihály festőasztalának átadását egy kisebb összejövetellel ünnepelték meg. Szij Béla művészettörténész ekkor vette át az asztalt a Magyar Nemzeti Galéria nevében. Ezt az információt támasztja alá az az 1966. február 17-én íródott átvételi elismervény is, melyben Szij Béla igazolja, hogy a festőasztalt és a palettákat átvette a Magyar Nemzeti Galéria Adattára számára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás