Tel: 27-537-350 Email: fotimuvhaz@gmail.com
2151 Fót, Vörösmarty tér 3.

Muharay Színház

Rólunk

"Fóton (...) már nem kísérletezés folyik, hanem az első tervszerű lépés történik, egy országossá szélesedő mozgalom irányában. S most, mikor látjuk a kezdeti eredményeket, meg kell állapítani, hogy jó irányba történik... Reméljük, hogy Fót ebben a vonatkozásban is elindulás lesz." - Írja Darvas Iván a Fóti Faluszínpad munkásságáról az 1939. november 25-i bemutatót követően. Most, 78 évvel később, Muharay szellemisége újra éled Fóton Szurdi Miklós művészeti vezetésével. A Muharay Színház 2017. november 25-én, szombaton 19 órakor tartja első bemutatóját a Vörösmarty Művelődési Ház színpadán, hasonló törekvésekkel felvértezve, hogy elmondhassuk újra: Fóton már nem kísérletezés folyik, hanem tervszerű lépések egy országossá szélesedő színház irányába.

2017. november 21.

logo 1

Bemutatóink

Heltai Jenő: A Tündérlaki lányok

 

Boriska egy gazdag báró szeretője lett. Csak így, jó híre feláldozásával mentheti meg özvegy édesanyját és három húgát a lecsúszástól, az anyagi összeomlástól... 

Ám mi történik, ha a testvérek az évek múlásával egyre telhetetlenebbek és pimaszabbak lesznek? Mi történik, ha a báróval folytatott viszonyból egyszer csak elillan a tűz? Mi történik, ha az önfeláldozó Boriska életében megjelenik az igaz szerelem, az újrakezdés lehetősége? Dönthet-e úgy, hogy neki is jár a boldogság? Mennyire erős a kísértés a jóra, ha a jóság jutalma a hálátlanság, a lemondás és a megvetés? És mi történik, ha a báró hirtelen a legkisebb lányra vet szemet? 

Heltai Jenő majd százéves, keserédes darabja kacagtatva szembesít máig érvényes erkölcsi dilemmákkal. Szelíd iróniával megrajzolt karakterei önzésük, gyarlóságaik ellenére is szerethetők: éppen esendőségük teszi őket oly ismerősen emberivé… 

 

Előadások:

 

2018. szeptember 22. 19 óra

2018. október 28. 19 óra

 

Vadnay László - Békeffi István - Márkus Alfréd: Tisztelt ház

 

Egy politikus és a kalapos kisasszony nem mindennapi szerelmi bonyodalmai, amelyet a napi sajtó ölelésről-ölelésre követ, fotografál és kommentál. Halmi Vera fülig, talán kalapig szerelmes Takács képviselő úrba, aki nap, mint nap úgy megy el az üzlet előtt, mint aki tudomást sem vesz erről, mivel nem is tud a lány létezéséről. Vera változtat ezen. Felszólal, nyilvánosan megvádolja Takács képviselőt liliomtiprással és nem is akárhol! Egészen pontosan a Parlamentben. Így kezdődnek a bonyodalmak, melyeket a sajtó szorosan nyomon követ és melyek súlyosan veszélyeztetik Takács képviselő mentelmi jogát, illetve Halmi Verácska férfiaktól való mentességét. A problémákat csak halmozza, hogy a képviselő nem független. Nem csak politikai értelemben. A főhősnő jobbnak látja menekülni... De hova? És hogyan kerülnek a szerelmi botrány szereplői egyszer csak a tengerpartra? És különben is, kinek lehet hinni 1934-ben? Ezt már döntse el mindenki maga!

 

Előadások:

 

2018. szeptember 29. 19 óra

tisztelt_haz

Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk

 

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége. A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatre-ben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték.

 

Előadások:

2018. október 6. 19:00-21:00

2018. október 7. 19:00-21:00

 

A mi osztályunk

A négyszögletű kerek erdő

 

legfontosabb, hiszen ez a két dolog, ami mindenkit éltet.

Valahol, a nagyvilágban, senki nem tudja, hogy hol, de létezik egy erdő. Egy erdő, ami tele van csodával, kalanddal, mókával és kacagással! Egy erdő, ahol él nyolc barát, akik minden nehézséggel megküzdenek, és közben nagyon jól szórakoznak! Ebben az erdőben a barátság és a szeretet a legfontosabb, hiszen ez a két dolog, ami mindenkit éltet.

A történetben megismerkedhetünk a minden problémára megoldást találó MIKKAMAKKÁVAL, AROMOVAL, a fékezhetetlen nyelvű nyúllal, a mindig hencegő BRUCKNER SZIGFRIDDEL, LÓ SZERAFINNAL, a kék sörényű csodalóval, a lépkedő fenyőfával, NAGY ZOÁRDDAL, a nem törődöm VACSKAMATIVAL, DÖMDÖDÖMMEL, aki… dömdödöm, az együgyű, de annál nagyobb szívű SZÖRNYETEG LAJOSSAL és a vidámságot nem kedvelő KISFEJŰ NAGYFEJŰ ZORDONBORDONNAL! DOKTOR ZIR-ZURRAL, aki minden betegségre ismeri a gyógymódot és segít az erdő lakóinak!

Mindezt rengeted vidámsággal, egy olyan erdőben, ahol a móka és kacagás elengedhetetlen!

Előadások:
2018. október 13. 10 óra

 

Martin McDonagh: A párnaember

 

Martin McDonagh Oliver díjas színdarabját 2003-ban mutatták be először hatalmas sikerrel. A megrázó történet egy meg nem nevezett diktatúrában játszódik, ahol egy novellaíró, bizonyos Katurian papírra vetett rémtörténetei elevenednek meg a városban. Két gyerek holttestét találják meg és egy harmadik kislánynak nyoma vész.

A rendőrség első számú gyanúsítottja pedig ki más is lehetne, mint az író? A kihallgatás során nem csak megismerkedhetünk Katurian szellemileg visszamaradott fivérével, valamint zaklatott gyerekkorukkal, de kirajzolódik előttünk a múlt, a tettek mögött meghúzódó motiváció és a szereplők valódi arca is. Torokszorító dráma az emberi kegyetlenségről, a körülöttünk, valamint a bennünk lévő bizonytalanságról, ami miatt történetekbe kapaszkodunk.

 

Előadások:

 

2018. november 07. 19 óra